DRAMATIČNO UPOZORENJE KLIMATOLOGA NASA: Ovo će biti najtopliji mesec u narednih 100, možda i hiljadu godina

Novosti online

23. 07. 2023. u 22:38

OVAJ mesec verovatno će biti najtopliji mesec u stotinama, ako ne i hiljadama godina, rekao je glavni klimatolog NASA Gavin Šmit.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ КЛИМАТОЛОГА НАСА: Ово ће бити најтоплији месец у наредних 100, можда и хиљаду година

Foto: Profimedia/Ilustracija

U julu su već oboreni dnevni rekordi prema alatima Evropske unije i Univerziteta Mejn koji kombinuju zemaljske i satelitske podatke za preliminarne procene prosečne temperature.

Vidimo promene bez presedana širom sveta: toplotni talasi u Sjedinjenim Državama, Evropi i Kini nekontrolisano obaraju rekorde, dodao je on.

- Iako se neznatno razlikuju, trend ekstremne vrućine je nepogrešiv i verovatno će se odraziti na mesečne izveštaje koje objavljuju američke agencije - objasnio je Šmit na Nasinom brifingu za novinare.

I to se ne može pripisati samo vremenskom obrascu El Ninjo, koji se zapravo tek pojavljuje, objašnjava Šmit. Iako El Ninjo igra malu ulogu, ono što vidimo je rekordna vrućina, skoro svuda, posebno u okeanima. Već mesecima beležimo rekordne temperature površine mora, čak i van tropskih krajeva.

- Predviđamo da će se to nastaviti, a razlog je taj što nastavljamo da ispuštamo gasove u atmosferu - rekao je Šmit.

Sva ova vrućina povećava šanse da 2023. bude najtoplija godina u istoriji. Trenutni modeli procenjuju da su šanse za tako nešto izmeđiu 50 i 80 odsto.

- Predviđamo da će 2024. biti još toplija jer ćemo je započeti El Ninjom koji se sada razvija, a koji će dostići vrhunac krajem ove godine - dodao je Šmit.

Njegova upozorenja stigla su u trenutku kada se svet suočio sa požarima, izuzetno ozbiljnim upozorenjima i oborenim temperaturnim rekordima.

BONUS VIDEO: NEMAČKA - Intenzivne vrućine praćene uraganskom olujom pogodile su južni region

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)