ŠOLCOVA VLADA ULAŽE MILIJARDE U ČIPOVE: Nemačka podstiče svoj tehnološki sektor

I.S.

24. 07. 2023. u 16:14

VLADA Nemačke planira da uloži 20 milijardi evra u proizvodnju čipova sa ciljem da podstakne tehnološki sektor u zemlji. Kabinet kancelara Olafa Šolca nastoji, pišu tamošnji mediji, da zbog rastućih geopolitičkih tenzija, blagovremeno osigura kritične komponente. Berlin je u poslednjoj fazi pregovora sa najvećim svetskim proizvođačem čipova, tajvanskim TSMC.

ШОЛЦОВА ВЛАДА УЛАЖЕ МИЛИЈАРДЕ У ЧИПОВЕ: Немачка подстиче свој технолошки сектор

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nemački paket subvencija za industriju čipova, veći je i od najavljenih ulaganja vlade Japana (12,62 milijarde evra), ili Indije (devet milijardi evra) u isti sektor.

Nemačka će, do 2027. godine, podeliti ovaj novac nemačkim i stranim kompanijama. Američki proizvođač čipova Intel i tajvanski TSMC, dobiće 75 odsto od ukupne sume. Intel će dobiti subvencije nemačke vlade u iznosu od 10 milijardi evra, koje su predviđena za fabriku čipova u Magdeburgu. Ova suma predstavlja trećinu ukupne investicije u objekat.

Berlin želi da TSMC izgradi fabriku čipova u Drezdenu, a nemačka vlada će za tajvansku kompaniju izdvojiti pet milijardi evra, što je polovina ukupne investicije u objekat, tvrde upućeni izvori.

Najveći nemački proizvođač poluprovodnika, nemački Infineon, će dobiti milijardu evra, što predstavlja oko 20 odsto ulaganja u novu fabriku čipova kod Drezdena.

Državni podsticaj će dobiti i zajednički poduhvat nemačke kompanije ZF Fridrihshafen i američke firme Volfspid, koji traži pomoć države u iznosu od 750 miliona evra. Berlin se odlučio za velike subvencije uprkos tome što nemačka vlada planira da smanji budžet za narednu godinu, što podrazumeva i kresanje izdataka za socijalnu politiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)