POLITIČKA DISKVALIFIKACIJA: Bivšem premijeru Pakistana zabranjeno bavljenje politikom sledećih 5 godina

Novosti Onlajn

08. 08. 2023. u 21:23

IZBORNA komisija Pakistana je bivšem pakistanskom premijeru Imranu Kanu, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije, izrekla zvaničnu zabranu bavljenja politikom u narednih pet godina.

ПОЛИТИЧКА ДИСКВАЛИФИКАЦИЈА: Бившем премијеру Пакистана забрањено бављење политиком следећих 5 година

Foto: Tanjug/ Jutjub HBO

- Imran Ahmad Kan Nijazi je diskvalifikovan iz političkog života na period od pet godina - navodi se u zvaničnom dokumentu, prenosi Rojters.

Prema pakistanskom zakonu, osuđena osoba ne može da se kandiduje ni za jednu javnu funkciju tokom perioda koji određuje Izborna komisija, a najviše na pet godina počevši od dana kada je izrečena presuda.

- Znali smo da je ovo neizbežno - izjavio je Kanov pomoćnik Zulfikar Buhari i potvrdio da će stranka osporavati ovu odluku na višoj sudskoj instanci.

Kan (70) je uhapšen u svojoj kući u Lahoreu i odveden u zatvor u blizini Islamabada, ali njegov pravni tim je uložio žalbu Višem sudu u Islamabadu u kojoj se zahteva da se poništi osuđujuća presuda, rekao je njegov advokat Naim Panjuta.

U žalbi se između ostalog navodi da je sud odbacio spisak svedoka odbrane dan pre izricanja presude, uz ocenu da je u pitanju "grubo kršenje pravde".

Sud je ubrzao sudski postupak nakon što je Kan odbio da prisustvuju ročištima uprkos ponovljenim pozivima i nalozima za hapšenje.

Kan je u središtu političkih previranja od kada je prošle godine zbačen s vlasti nakon što mu je izglasano nepoverenje u parlamentu.

BONUS VIDEO: VIDEO KOJI SE DELI DRUŠTVENIM MREŽAMA - Više od 400 Pakistanaca seksualno uznemirava Tiktokerku

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)