"NE BOJTE SE, SAMO NAS PODRŽITE" Potpredsednik Tajvana zove SAD u pomoć: Kina je glavni uzrok problema

Novosti onlajn

14. 08. 2023. u 09:09

POTPREDSEDNIK Tajvana Vilijam Laj, takođe najveći favorit za narednog predsednika Tajvana, održao je govor u Njujorku gde se osvrnuo na demokratski razvoj ostrva, a njegova poseta Americi izazvala je velike reakcije i u Pekingu.

НЕ БОЈТЕ СЕ, САМО НАС ПОДРЖИТЕ Потпредседник Тајвана зове САД у помоћ: Кина је главни узрок проблема

Foto: Profimedia/Ilustracija

Laj je na početku govora u američkom gradu naveo da je Tajvan na dobrom putu razvoja i da tim putem treba nastaviti.

- Ako je Tajvan bezbedan, bezbedan je i svet. Ako je Tajvanski moreuz miran, onda je i svet miran. Već smo na dobrom putu. Ne bojte se i vratite se unazad zbog povećane pretnje autoritarnosti. Morate da budete hrabri i jaki da nastavite da razvijate Tajvan na putu ka demokratiji - rekao je Laj.

Takođe, potpredsednik Tajvana je ponovio da je na osnovu dostojanstva i pariteta spreman da razgovara sa Kinom i traži mir i stabilnost, prateći politiku predsednika Tajvana Cai Ing Vena.

Povodom Lajeve posete Njujorku, Ministarstvo spoljnih poslova Kine je takođe saopštilo da je Laj separatista i „problematičan” i da će Peking preduzeti snažne korake da zaštiti svoj suverenitet.

- Laj se tvrdoglavo pridržava separatističkog stava o nezavisnosti Tajvana i stvara probleme do kraja. Tajvan je srž osnovnih interesa Kine i činjenice su iznova i iznova pokazale da je razlog za porast tenzija u Tajvanskom moreuzu zapravo pokušaj Tajvana da se nasloni na SAD u potrazi za nezavisnošću - naveli su iz Pekinga.

Poručili su da će pomno pratiti situaciju u ovom delu sveta.

- Kina pomno prati razvoj događaja i preduzeće odlučne i energične mere za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - naglasili su oni.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove