PUTIN IPAK NE BI DA RIZIKUJE: Ruski lider ne putuje u Afriku

Novosti onlajn

15. 08. 2023. u 11:36

AMBASADOR za Aziju i BRIKS u Ministarstvu spoljnih poslova Južne Afrike Anil Suklal potvrdio je informaciju da ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu koji bi u ovoj zemlji trebalo da bude održan krajem avgusta.

ПУТИН ИПАК НЕ БИ ДА РИЗИКУЈЕ: Руски лидер не путује у Африку

Foto Tanjug/AP

Iako se ranije govorilo da bi Putin mogao da poseti Južnu Afriku, ali bi zbog ovog poteza rizikovao hapšenje, južnoafrički diplomata je naveo da je određeno da će se ruski lider obratiti putem video-linka.

- Prvog dana biće održan poslovni forum čijim će se učesnicima obratiti lideri zemalja. Nakon toga će se šefovi država BRIKS-a sastati na zatvorenoj sednici - rekao je diplomata.

Prvi dan samita zakazan je za 23. avgust i biće podeljen na dve sesije, a diplomata je potvrdio da Putin treba da učestvuje u svim programima.

- Da, pridružiće se sastanku 22. avgusta uveče, a učestvovaće i na sednicama 23. avgusta - rekao je Suklal.

S obzirom na to da Putin neće prisustvovati sastanku, Moskva će u Južnu Afriku poslati ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji će predvoditi delegaciju te zemlje.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Putina, kao i ruskog ombudsmana za prava deteta Marije Lvove, optužujući ih za nezakonito deportovanje dece sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusiju.

Južnoafrička Republika je ratifikovala osnivački dokument Međunarodnog krivičnog suda i zbog toga bi bila dužna da uhapsi Putina ukoliko bi stigao na teritoriju ove zemlje.

Ekonomsko-trgovinsku organizaciju BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove