ISTORIJSKI DAN ZA RUSIJU: „Luna-25“ poslala prvi snimak površine Meseca (FOTO)

Novosti online

17. 08. 2023. u 17:51

AUTOMATSKA stanica koja leti u kružnoj orbiti veštačkog satelita Meseca snimila je površinu Meseca televizijskim kamerama kompleksa STS-L.

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА РУСИЈУ: „Луна-25“ послала први снимак површине Месеца (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Slika prikazuje južni polarni krater Zeman na suprotnoj strani Meseca. Koordinate centra kratera odgovaraju 75 stepeni južne geografske širine i 135 stepeni zapadne geografske dužine.

Nevidljiv sa Zemlje, Zeman krater je jedinstveni objekat na površini Meseca i od velikog je interesovanja za istraživače - visina masiva koji ga okružuje dostiže 8 kilometara iznad površine relativno ravnog dna.

Ovo je prva misija na Mesec u istoriji savremene Rusije. Prethodna, sovjetska stanica „Luna 24“, poslata je 1976. godine. Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

Generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov najavio je da će automatsku stanicu „Luna 26“ lansirati 2027. godine, „Luna 27“ – 2028. godine i „Luna 28“ posle 2030. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

GENERALNA PROBA ZA POVRATAK NA MESEC: NASA lansirala "Artemis I"


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)