NOVE PROMENE U UKRAJINI: Zelenski najavio reviziju vojnih lekarskih komisija nakon otkrića korupcije

Tanjug

30. 08. 2023. u 21:07

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski najavio je da će nadležni organi ispitati odluke o sposobnosti za vojnu službu donete od početka rata, nakon korupcionaške afere otkrivene među vojnim lekarskim komisijama u Ukrajini.

НОВЕ ПРОМЕНЕ У УКРАЈИНИ: Зеленски најавио ревизију војних лекарских комисија након открића корупције

Foto: AP

- Sve slučajeve u kojima su odluke očigledno neosnovane i nezakonite treba da istraže organi za sprovođenje zakona. Na osnovu rezultata inspekcije biće doneti zaključci u vezi sa onima koji su putovali u inostranstvo na osnovu falsifikovanih odluka VMC-a (vojnomedicinskih komisija) od početka agresije u punom obimu - napisao je Zelenski na  platformi Eks (Tviter).

Predsednik je to saopštio nakon sastanka sa zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), vojske, ombudsmana i predstavnicima medicinskog sektora i Kancelarije generalnog tužioca.

Na sastanku je bilo reči o rezultatima inspekcije vojnolekarskih komisija koja je otkrila brojna kršenja zakona i slučajeve korupcije, prenosi Kijev independent.

Agencije za sprovođenje zakona su poslednjih nedelja izvršile pretrese u brojnim lekarskim komisijama širom zemlje, otkrivši da su neki zvaničnici pomogli vojno sposobnim muškarcima da dobiju lažna dokumenta koja dokazuju invaliditet ili da su privremeno nesposobni za vojnu službu u zamenu za novčanu nagradu.

Nedavno je SBU optužila šefa vojnomedicinske komisije u jednom od okruga u Kijevskoj oblasti da je navodno pomogao više od 50 muškaraca da izbegnu regrutaciju na osnovu lažne medicinske dokumentacije.

- Da bi se obezbedila veća transparentnost, vojno lekarske komisije će proširiti saradnju sa civilnim zdravstvenim ustanovama. Vlasti će takođe završiti digitalizaciju rada komisija i razmotriti sistem utvrđivanja sposobnosti za vojnu službu - rekao je Zelenski.

Ukrajina je proglasila opštu mobilizaciju i vanredno stanje nakon početka intervencije Rusije u punom obimu. 

Muškarcima od 18 do 60 godina nije dozvoljen odlazak u inostranstvo bez posebne dozvole.

Prema ukrajinskoj Državnoj graničnoj službi, do 20 muškaraca biva pritvoreno svakog dana u pokušaju da ilegalno napuste zemlju. 

Mnogi od njih daju falsifikovane dokumente da bi dobili prolaz, uključujući lažnu medicinsku dokumentaciju, lažno „dokazujući“ da nisu sposobni za službu.

 

BONUS VIDEO:GRČKA - Posledice razornog požara u nacionalnom parku "pluća Atine"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)