NJEGOVI STIHOVI BILI NA PRIGOŽINOVOM GROBU: Pesnik čudne sudbine, hapsili ga zbog "besposličarenja"

Novosti online

31. 08. 2023. u 14:53

NA grobu Jevgenija Prigožina u Sankt Peterburgu nalazi se pesma koja bi mogla da podstakne teorije zavere o njegovoj pogibiji u avionu koji je prošle nedelje pao u Tverskoj oblasti.

ЊЕГОВИ СТИХОВИ БИЛИ НА ПРИГОЖИНОВОМ ГРОБУ: Песник чудне судбине, хапсили га због беспосличарења

Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky

Pisac stihova "Majka govori Hristu" je Josif Brodski, čija je biografija više nego zanimljiva i intrigantna. 

Obojica su rođena u istom gradu, u pesnikovo doba Lenjigradu, sada Sankt Peterburgu. Josifov otac je bio major mornarice Sovjetskog saveza, majka knjigovođa. Ali mladom Brodskom škola baš nije išla. Ponavljao je 7. razred, pa napustio školovanje. Hteo je da bude podmorničar, ali je odbijen. Tvrdio je da je to zbog jevrejskog porekla, ali zvanično je u odbijenici kao razlog naveden astigmatizam levog oka.

Vratio se u redovnu školu, a sa 15 godina zaposlio se u fabrici i radio na glodalici. I nije ništa slutilo da će da postane veliko ime.

U jednom momentu odlučio je da postane lekar, muvao se po bolnicama, radio tamo sve i svašta. Ali se i obrazovao, pa je naučio poljski i engleski, prevodio je poeme svog prijatelja Česlava Miloša, proučavao je klasičnu filozofiju, religiju, englesku i američku poeziju.

Počeo je da piše 1956. Tada je imao 16 godina. U Sovjetskoj Rusiji njegova dela nisu objavljena, dok je u SAD objavio Pesme i poeme (1965), Sećanja na T. S. Eliota (1967) i zbirku poezije Stanica u pustinji (1970).

Brodski je u rodnom gradu uhapšen zbog besposličarenja 1963, optužen je za "društveni parazitizam" i osuđen na prisilni rad od pet godina. Kazna mu je smanjena nakon protesta eminentnih sovjetskih i evropskih književnika kao što su Jevgenij Jevtušenko i Žan Pol Sartr.

SSSR je morao da napusti 1972. godine nakon što mu je oduzeto državljanstvo. U Americi je predavao istoriju ruske i engleske književnosti na koledžu u Maunt Holioku. U SAD je objavio Kraj bel epoka (1977), Deo govora (1977), Nove stanice za Avgust (1982), dramu Mramor (1984), eseje Udovoljiti senci (1986), Uranija (1987), Vodeni žig (1991), O tugovanju i razumu.

(SD)

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Grob Jevgenija Prigožina na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)