"NAJUSPEŠNIJI DO SADA" Ramafosa ocenio samit BRIKS-a održan u Johanesburgu

Novosti onlajn

03. 09. 2023. u 22:15

JUŽNOAFRIČKI predsednik Siril Ramafosa rekao je da mnogi smatraju da je samit BRIKS-a u Johanesburgu bio najuspešniji samit unije, i da je on saglasan sa tim.

НАЈУСПЕШНИЈИ ДО САДА Рамафоса оценио самит БРИКС-а одржан у Јоханесбургу

Foto: Tanjug/AP photo

- Generalno, mnogi kažu da je ovo bio najuspešniji samit BRIKS-a. Slažem se sa tim - rekao je Ramafosa tokom obraćanja narodu u vezi sa poslednjim samitom BRIKS-a u Johanesburgu, prenošenog na Jutjub kanalu portala Nevs24, pišu RIA novosti. 

Predsednik Južne Afrike je primetio da je politika nesvrstanosti i želja da se izgrade prijateljski odnosi sa svim državama posledica želje južnoafričke zemlje za stabilnim mirom.

Podsetimo, samit BRIKS-a održan je u Johanesburgu 22-24. avgusta pod predsedavanjem Južne Afrike. Na njemu su prisustvovali lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike, a Lavrov je predstavljao Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je na samitu putem video-linka. Tokom samita, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa objavio je zvanični poziv Argentini, Egiptu, Iranu, Etiopiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji da se pridruže BRIKS-u. On je rekao da će punopravno članstvo novih zemalja koje ulaze u BRIKS početi 1. januara 2024. godine.

 

BONUS VIDEO:

U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku