PUTUJETE U GRČKU OVIH DANA? OVO MORATE ZNATI: Nakon požara stiže potop

Novosti Onlajn

04. 09. 2023. u 11:15

SINOPTIČKA situacija nad Evropom je takva da će danas i narednih dana biti prisutan OMEGA BLOKING koji će zapadnoj Evropi doneti vedro i toplo vreme, a nad južnim predelima Balkana će danas i narednih dana Grčkoj doneti vrlo obilne pljuskove, jake grmljavinske oluje, olujne vetrove i vrlo visoke talase.

ПУТУЈЕТЕ У ГРЧКУ ОВИХ ДАНА? ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ: Након пожара стиже потоп

Foto: N.Živanović

Sa severa Afrike preko zapadnog Mediterana do zapadne Evrope i Francuske će se na visini prostirati veoma izražen vidinski termički greben i polje vrlo visokog vazdušnog pritiska, pa će nad ovim predelima biti vedro, tiho i vrelo, uz pravo letnje vreme, a širom Francuske temperature će ići i do 35°C.

Istovremeno, znatno snažniji ciklon nalaziće se nad južnim predelima Balkana i on će danas i narednih dana Grčkoj doneti vrlo obilne pljuskove, jake grmljavinske oluje, olujne vetrove i vrlo visoke talase. Očekuje se da padne i do 100 litara kiše, u Tesaliji i u Olimpskoj regiji od 150 do 300 litara, što bi dovelo do razornih poplava i bujica. Biće i vrlo sveže, uz temperature oko 20°C, samo na jugu Grčke preko 25°C.

I dok će se ovaj snažan ciklon na visini nalaziti nad Grčkom i jugom Balkana, uz tedenciju premeštanja narednih dana preko Jonskog mora, u prizemlju će se ciklon sa Krita premeštati preko mora ka Siciliji i doneti obilne pljuskove i grmljavinske oluje, istočnom delu poluostrva i do 100 litara kiše i poplave.

Nad crnogorskim primorjem se zbog velike razlike u vazdušnom pritisku između Jadranskog i Jonskog mora očekuje olujna bura sa udarima i do 100 km/č. Ipak, ona će imati fenski efekat, pa će biti toplo, uz jutarnje temperature do 22°C, tokom dana oko 30°C, a vreme će ostati vedro, povremeno uz oblačnost, ali bez padavina.

Ovaj "zid" visokog pritiska neće dozvoliti da cikloni i oblačni sistemi sa padavinama sa Atlantika dođu do ovih predela, već će se cikloni i oblačni sistemi sa padavinama kretati rubnim delovima ovog zida, odnosno termičkog grebena.

Iz tog razloga će iznad većeg dela Evrope biti sunčano, nad centralnom i zapadnom Evropom i uz pravo letnje vreme, nad jugom će biti prisutna dva snažna ciklona.

Jedan će imati centar zapadno od Portugalije i donosiće kišovito i dosta svežije vreme Španiji i Portugaliji, uz pojavu grmljavinskih oluja i nepogoda. Vrlo obilni pljuskovi i grmljavinske oluje zahvatiće i centralni deo Španije i Madrid, i doneti od 50 do 100 litara kiše, poplave i bujice, jer je prosek za ceo septembar u Madridu manji od 26 litara kiše po kvadratnom metru.

BONUS VIDEO: NEMAČKA NA UDARU APOKALIPTIČNE OLUJE - Ogroman grad iznenadio je ljude u Bavarskoj

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)