SVET U ŠOKU: Prokopali Kineski zid da naprave prečicu do posla!

Novosti online

06. 09. 2023. u 09:45

DVOJE Kineza, muškarac (38) i žena (55), bagerom su uništili deo čuvenog Kineskog zida. Njih dvoje su uhapšeni u provinciji Šansi, a na ispitivanju u policiji izjavili su da su bili zaposleni na gradilištu u blizini, te da su bagerom prokopali jedno od svetskih čuda kako bi napravili prečicu do radnog mesta.

СВЕТ У ШОКУ: Прокопали Кинески зид да направе пречицу до посла!

Foto: AP

Dvoje radnika, čija imena nisu obelodanjena, osumnjičeni su da su napravili "nepopravljivu štetu na strukturi" građevine koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

 - Dvoje osumnjičenih trenutno se nalazi u pritvoru u skladu sa zakonom. Ovaj slučaj nastavljamo da istražujemo - rekli su u policiji Šansija.

Nepopravljiva šteta

Biro za kulturne relikvije Šansija saopštilo je da je uništena značajna deonica Kineskog zida.

 - U pitanju je relativno netaknuta deonica Kineskog zida od ogromne važnosti za istraživače - naveli su iz biroa.

Uništena deonica nalazi se na oko šest sati vožnje zapadno od Pekinga i datira iz doba kineske dinastije Ming, koja je vladala zemljom od 14. do 17. veka. Fotografije i snimci sa mesta uništenja prikazuju zid koji je presečen prašnjavim putem, na kojem se vide tragovi kopanja bagera i prolaska vozila.

Kineski zid je, inače, najprepoznatljiviji nacionalni simbol Kine i predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u toj zemlji. Zid sa osmatračnicama dugačak je više od 21.000 kilometara. Veruje se da je gradnja zida, koji je podignut kao odbrana od nomadskih plemena, započela u trećem veku i da je nastavljena vekovima kasnije. Najveća deonica napravljena je u vreme dinastije Ming, odnosno između 14. i 17. veka.

Mali deo očuvan

Samo 6.259 kilometara, odnosno manje od deset odsto zida izgrađenog tokom vladavine Minga, dobro je očuvano. Građevina se, naime, urušava kako zbog prirodnih faktora, tako i zbog ljudi. Na primer, u provinciji Šansi ljudi decenijama kradu cigle od kojih se sastoji zid. Naročito su tokom 1970-ih građani masovno odnosili cigle Kineskog zida i njima gradili svoje kuće.

(Informer)

BONUS VIDEO:

MAMA NAJBOLjE ZNA: Dindin džinovska panda brine o svom novorođenom mladunčetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove