PAŠINJAN: Spremni smo da razgovaramo o uslovima deeskalacije na granici sa Azerbejdžanom

Novosti online

09. 09. 2023. u 22:00

PREMIJER Jermenije Nikol Pašinjan tokom telefonskog razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom izrazio je spremnost da održi hitan sastanak sa liderom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom u cilju deeskalacije na granici, saopštila je pres služba jermenske vlade.

ПАШИЊАН: Спремни смо да разговарамо о условима деескалације на граници са Азербејџаном

Foto: EPA

Ističe se da je tokom razgovora bilo reči o pitanjima koja se tiču „produbljivanja humanitarne krize u Nagorno-Karabahu usled nezakonitog blokiranja Lačinskog koridora, koncentrisanja azerbejdžanskih snaga oko Nagorno-Karabaha, kao i tendencije porasta napetosti na jermensko-azerbejdžanskoj državnoj granici“.

U saopštenju se navodi da je premijer Jermenije potvrdio da podržava dogovore iz Praga od 6. oktobra 2022. godine, kao i dogovore iz Brisela od 14. maja 2023. godine, kao i pristup rešavanju svih pitanja isključivo diplomatskim sredstvima i u konstruktivnoj atmosferi.

Francuski predsednik naglasio je da je neophodno spuštanje tenzija duž granice i izrazio spremnost da podrži napore za uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu.

Prema saopštenju jermenske vlade, Pašinjan je istim povodom razgovarao telefonom i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji je izjavio da je spreman da doprinese uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave