MOSKVA POZDRAVILA STAV G20, KIJEV SE NALJUTIO: Lideri zemalja na samitu u NJu Delhiju nisu osudili Rusiju zbog rata u Ukrajini

A.Vojinović

12. 09. 2023. u 07:00

USVAJANjEM zajedničke deklaracije kojom su šefovi zemalja iz saveza najvećih ekonomija odbili da osude Rusiju zbog rata u Ukrajini i primanjem Afričke unije kao stalne članice u ovu organizaciju stavljana je tačka na samit G20 koji je minulog vikenda održan u Indiji. Premijer Indije Narenda Modi predsedavajuću "baklju" je na završnoj ceremoniji predao predsedniku Brazila Luizi Ignasiju Luli da Silvi, a on je, kao budući domaćin, poručio da iduće godine neće braniti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da lično prisustvuju sastanku uprkos nalogu za njegovo hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

МОСКВА ПОЗДРАВИЛА СТАВ Г20, КИЈЕВ СЕ НАЉУТИО: Лидери земаља на самиту у Њу Делхију нису осудили Русију због рата у Украјини

FOTO: Tanjug/AP

- Ruski predsednik Vladimir Putin može da dođe na naredni samit G20 u Rio de Žaneiru, a da ne strahuje da će biti uhapšen. Ako sam ja predsednik Brazila i ako on dođe u Brazil, nema razloga da bude uhapšen - poručio je šef brazilske države.

Ovim je Lula da Silva dao garanciju ruskom kolegi, uprkos tome što je Brazil potpisnik Rimskog statuta i na papiru mora da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom. Ruski predsednik je, kao i njegov kolega iz Kine Si Đinping, propustio ovogodišnji samit u Nju Delhiju. No, uprkos njihovom odusustvu sa važnog samita i delu zemalja članica koje su otvoreno uz Ukrajinu, lideri G20 nisu uspeli da konsenzusom usvoje deklaraciju u kojoj se ne osuđuje Rusija zbog rata u ovoj zemlji. Lideri su samo pozvali sve države da izbegnu korišćenje sile.

Rusija je pozdravila završnu deklaraciju:

- Samit G20 u Nju Delhiju predstavlja uspeh za sve zemlje članice u trenutku kada ta organizacija prolazi kroz unutrašnju reformu. Uspeli smo da osujetimo pokušaje Zapada da "ukrajinizira" dnevni red samita. Indija je kao domaćin uspela da ujedini učesnike G20 koji predstavljaju globalni jug - poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Zaključnom dokumentu se oštro usprotivila Ukrajina. Kijev je saopštio da zajednička deklaracija G20 nije nešto čime bi se trebalo ponositi negodujući što se u njoj ne spominje "ruska agresija na Ukrajinu". Na samitu je izostalo i do sada neizbežno obraćanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Primanjem Afričke unije u Grupu 20 ova asocijacija koju čini 55 država sa crnog kontinenta postala je drugi savez, posle EU, koja je dobila status stalne članice.

Erdogan i F-16

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je razgovarao o mogućim isporukama borbenih aviona F-16 Turskoj sa američkim predsednikom Bajdenom na marginama samita G20: "Nažalost, naši prijatelji stalno spominju Švedsku kada je reč o avionima F-16. Takav pristup nas ozbiljno uznemirava", rekao je Erdogan, čija zemlja koči pristupanje Švedske u NATO.

Bajden bi da spava

AMERIČKI predsednik Džo Bajden ponovo je privukao pažnju novinara novim gafom. Ovoga puta to se dogodilo na konferenciji za medije u Vijetmanu, u koji je šef Bele kuće otišao posle samita G20. Tokom odgovaranja na pitanja novinara koje je zanimao njegov stav o odnosima Kine sa SAD, Bajden je izjavio da mu se - spava. "Ali da vam kažem nešto, ne znam za vas, ali ja idem u krevet", rekao je Bajden i otišao, preneo je Foks njuz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu