HADŽIJEV TVRDI: Snage Azerbejdžana probile liniju kontakta u Karabahu na nekoliko mesta

Tanjug

19. 09. 2023. u 18:38

AZERBEJDžANSKE snage su na nekoliko mesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama u Nagorno-Karabahu i rešene su da ispune svoje strateške ciljeve, izjavio je danas Hikmet Hadžijev, savetnik za spoljnu politiku predsednika Ilhama Alijeva.

ХАЏИЈЕВ ТВРДИ: Снаге Азербејџана пробиле линију контакта у Карабаху на неколико места

Foto Tanjug-AP

Hadžijev je za Rojters rekao da će Baku biti spreman da razgovara sa karabaškim Jermenima samo kada podignu belu zastavu i razoružaju se.

On je kazao da Azerbejdžan nema vojne ciljeve u susednoj Jermeniji.

-Namera Azerbejdžana je da zatvori poglavlje animoziteta i konfrontacije, istakao je Hadžijev.

Što je dosta, dosta je, dodao je on.

-Ne možemo više da tolerišemo da imamo takve oružane snage na našoj teritoriji i strukturu koja svakodnevno dovodi u pitanje bezbednost i suverenitet Azerbejdžana, rekao je Hadžijev.

On je naveo da Baku veruje da će ono što je nazvao antiterorističkom akcijom ostvariti njen strateški cilj obezbeđivanja potpunog suvereniteta nad svojom teritorijom.

Ranije danas Azerbejdžan je najavio sprovođenje "lokalnih antiterorističkih mera" u Nagorno-Karabahu, a nepriznata republika Nagorno-Karabah potvrdila je da azerbejdžanska vojska izvodi raketne i artiljerijske udare, pokušavajući da probije liniju kontakta, prenela je agencija Interfaks.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

Prema njegovim rečima "azerbejdžanska vojska pokrenula kopnenu operaciju u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah (NKR)".

Administracija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva saopštila je da je spremna da se sastane sa predstavnicima jermenske zajednice regiona Nagorno-Karabah u gradu Jevlahu, pod određenim uslovima.

-Da bi zaustavili antiterorističke mere, ilegalne jermenske oružane grupe moraju da podignu belu zastavu, predaju svo oružje, a ilegalni režim se mora sam raspasti. U suprotnom, antiterorističke mere će biti nastavljene do kraja, navodi se u saopštenju administracije, koje je dobio Interfaks.

Baku je u vezi sa pozivom Stepanakerta, glavnog grada nepriznatog Nagorno-Karabaha, na pregovore, naveo da je "administracija ranije pozvala predstavnike jermenskog stanovništva koje živi u regionu Nagorno-Karabaha u našoj zemlji na dijalog kako bi razgovarali o pitanjima reintegracije".

-Ali su to svaki put odbijali, tvrde u administraciji.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)