MELONIJEVA OŠTRO O MIGRANTIMA: Italija neće postati evropski izbeglički kamp

Tanjug

20. 09. 2023. u 10:57

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni izjavila je u Njujorku da neće dozvoliti da Italija postane "evropski izbeglički kamp".

МЕЛОНИЈЕВА ОШТРО О МИГРАНТИМА: Италија неће постати европски избеглички камп

FOTO: Tanjug/AP

Melonijeva, koja učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekla je da je povećani priliv migranata na ostrvo Lampeduza stavio Italiju pod "neodrživ pritisak".

Melonijeva je odbacila kritike memoranduma o razumevanju koji je EU potpisala sa Tunisom radi zaustavljanja krijumčara migranata da koriste tuniske obale za polaske brodova preko Mediterana i istakla da taj sporazum mora da se primeni.

Melonijeva, koja je imala ključnu ulogu u postizanju toga sporazuma, rekla je da slični dogovori treba da budu postignuti i sa drugim zemljama, prenela je ANSA.

Italijanska premijerka je istakla da je sada zanima da vidi kako će se solidarnost koju su mnoge zemlje pokazale u vezi sa migrantskom situacijom u Italiji pretvoriti u konkretna dela.

Italijanska vlada usvojila je u ponedeljak mere u pokušaju da smanji priliv migranata nakon što je prošle sedmice rekordan broj njih - oko 11.600 - pristigao na italijansko ostrvo Lampeduza.   

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u nedelju tokom posete tom ostrvu zajedno sa Melonijevom da će EU doneti plan od 10 tačaka za smanjenje priliva migranata.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)