JOŠ NEMA FINALNOG SPORAZUMA: Predstavnik Jermena iz Nagorno-Karabaha nakon sastanka u Jevlahu

Tanjug

21. 09. 2023. u 14:03

PREDSTAVNIK Jermena koji žive u Nagorno-Karabahu David Babajan saopštio je danas da nije postignut finalni sporazum sa Azerbejdžanom nakon sastanka u Jevlahu.

ЈОШ НЕМА ФИНАЛНОГ СПОРАЗУМА: Представник Јермена из Нагорно-Карабаха након састанка у Јевлаху

Foto: AP

On je u izjavi za Rojters naveo da postoji dogovor oko prekida vatre, ali da detalji, koji uključuju predaju oružja, tek treba da budu razrađeni.

- Imamo dogovor o prekidu vojnih akcija, ali čekamo finalni sporazum. Razgovori su u toku. Moramo da prođemo mnoga pitanja i probleme - rekao je Babajan.

Na pitanje da li će Jermeni predati oružje, poručio je da njegovi ljudi ne mogu da budu ostavljeni da umru, te da će biti neophodne bezbednosne garancije.

- Veliki broj pitanja još mora da bude rešen - dodao je on.

Juče je postignut dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima.

Dogovor je postignut uz posredovanje ruskog mirovnog kontingenta, nakon što je zvanični Baku pokrenuo „antiterorističku operaciju” u Nagorno-Karabahu kako bi povratio ustavni poredak u toj oblasti koju kontrolišu jermenski separatisti.

Lokalni zvaničnici su rekli da su u tim napadima ubijene i povređene desetine ljudi.

Ombudsman Nagorno-Karabaha Gegan Stepanjan rekao je da su 32 osobe, uključujući sedam civila, ubijene, a više od 200 ranjeno.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)