KO FINANSIRA „AZOV”? Američki kongresmen zatražio od Pentagona informaciju o finansiranju ove nacističke jedinice

Novosti online

22. 09. 2023. u 00:45

AMERIČKI kongresmen Pol Gosar uputio je pismo državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i šefu Pentagona Lojdu Ostinu u kome je izrazio zabrinutost da bi američka pomoć Ukrajini, kršeći zakon, mogla da ide nacionalističkom bataljonu „Azov“ i zatražio objašnjenje po ovom pitanju.

КО ФИНАНСИРА „АЗОВ”? Амерички конгресмен затражио од Пентагона информацију о финансирању ове нацистичке јединице

Foto: Profimedia/Vikipedija

Republikanski kongresmen iz Arizone u pismu, u koje je Sputnjik imao uvid, navodi da su pripadnici „Azova“ inkorporirani u oružane snage i nacionalnu gardu Ukrajine, a takođe su stvorili i posebne oružane formacije kao što su specijalna jedinica „Kraken“ ili 3. posebna jurišna brigada.

- Bataljoni i paravojne snage "Azova" i dalje postoje i uključene su u oružane snage i nacionalnu gardu Ukrajine. Na taj način, svaka američka pomoć upućena Ukrajini, kršeći zakon, ide ovom nacističkom bataljonu. Za Sjedinjene Američke Države je nemoralno i protivzakonito da šalju novac nacističkom režimu, napisao je Gosar.

- Paravojne formacije "Azova" ostaju nacističke formacije, čak i kada promene nazive, ocenio je on.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji zabrana pružanja pomoći „Azovu“ zbog nacističke prirode njegove ideologije i delovanja, ali je još proletos „Vašington post“ citirao izvor u Stejt departmentu koji je priznao da ovo pravilo nema praktičnog efekta.

Gosar je, takođe, upitao Blinkena i Ostina koliko su američke pomoći dobile formacije „Azova“, uključujući i preko ukrajinske vojske ili nacionalne garde, da li su ukrajinske vlasti predavale „azovcima“ američku pomoć, da li postoje mehanizmi za sprovođenje zabrane pružanja pomoći „Azovu“ i strukturama povezanim sa njim, da li su od SAD pomoć dobijali „Kraken“ i 3. posebna jurišna brigada.

Foto Tanjug/AP

- Već je dovoljno loše što savezna vlada svesno daje milijarde dolara autoritarnom i korumpiranom režimu u Kijevu. Mnogo je gore što Ukrajina, možda, zavarava američki narod zloupotrebom tehničkih detalja federalnog zakona kako bi neonacistima obezbedila vojnu pomoć, napisao je kongresmen.

On je tražio da mu se u pisanom vidu odgovori do 20. oktobra.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima