OKONČAN ZASTOJ DUG 27 GODINA: Azijska zemlja usvojila važan zakon, odnosi se na žene

Tanjug

22. 09. 2023. u 17:17

INDIJSKI parlament usvojio je važan zakon kojim se predviđa da 33 odsto mesta u njegovom donjem domu i parlamentima saveznih država bude rezervisano za žene, kako bi se obezbedila njihova ravnopravnija zastupljenost.

ОКОНЧАН ЗАСТОЈ ДУГ 27 ГОДИНА: Азијска земља усвојила важан закон, односи се на жене

Foto: Tanjug

Ovim je okončan 27-godišnji zastoj oko usvajanja zakona, zbog nedostatka konsenzusa među političkim partijama, iako se on neće primenjivati na nacionalnim izborima sledeće godine, prenosi AP.

Zakon će važiti od nacionalnih izbora 2029. nakon novog popisa stanovništva i prilagođavanja biračkih spiskova, saopštila je ministarka finansija Nirmala Sitaraman tokom debate u gornjem domu indijskog parlamenta u četvrtak uveče.

Donji dom parlamenta usvojio je zakon u sredu sa 454-2 glasa, a gornji dom ga je usvojio jednoglasno, 214-0, u četvrtak, navodi AP.

Popis stanovništva u Indiji, koji se organizuje jednom u 10 godina, trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odložen zbog pandemije kovid-19.

Prema važećim podacima, žene čine više od 48 odsto od preko 1,4 milijarde stanovnika Indije, ali imaju 15,1 odsto zastupljenosti u parlamentu, u poređenju sa međunarodnim prosekom od 24 odsto, saopštile su indijske vlasti.

U indijskim državnim parlamentima, žene su zastupljene sa 10 odsto poslaničkih mesta, navodi AP.

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA NESTALIMA SE NASTAVLjA: Spasioci kopaju ruševine u Derni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu