"AZERBEJDŽAN JE U POTPUNOSTI OBNOVIO SVOJ SUVERENITET": Alijev poslao poruku nakon okončanja sukoba u Nagorno-Karabahu

Đ.G.

25. 09. 2023. u 15:39

AZERBEJDžAN je tokom sprovođenja „antiterorističkih mera“ u Karabahu u potpunosti obnovio svoj suverenitet, rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev u ponedeljak u zajedničkoj izjavi za štampu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji boravi u poseti Nahičevanu.

АЗЕРБЕЈЏАН ЈЕ У ПОТПУНОСТИ ОБНОВИО СВОЈ СУВЕРЕНИТЕТ: Алијев послао поруку након окончања сукоба у Нагорно-Карабаху

Foto: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

- Ako smo pre tri godine, kao rezultat drugog rata u Karabahu, stavili tačku na okupaciju, 23. aprila ove godine u potpunosti smo obnovili naš teritorijalni integritet uspostavljanjem graničnog punkta na azerbejdžansko-jermenskoj granici u pravcu Lačin. Pre pet dana smo u potpunosti obezbedili i vratili naš suverenitet - rekao je Alijev.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Karabahu, nazvavši je „antiterorističkim merama lokalne prirode“ za obnavljanje ustavnog poretka. Jerevan je ovo okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Karabahu nema jermenskih jedinica.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre; među uslovima primirja, posebno je istaknuto razoružanje jermenskih snaga i povlačenje teške tehnike iz Karabaha.

U azerbejdžanskom gradu Jevlahu, 100 kilometara severoistočno od Stepanakerta, 21. septembra održan je sastanak predstavnika karabaških Jermena sa delegacijom Azerbejdžana, posvećen integraciji regiona u republiku, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!