NEMAČKA I POLJSKA "ZARATILE" ZBOG MIGRANATA : Već sukobljene članice EU sada imaju novi kamen spoticanja

I.S.

28. 09. 2023. u 11:34

NA optužbe iz Berlina da Poljska olako pušta migrante ka Nemačkoj i varničenja oko poljske prodaje viza, Varšava je odgovorila kontranapadom, začinjenim uvredama na račun kancelara Olafa Šolca.

НЕМАЧКА И ПОЉСКА ЗАРАТИЛЕ ЗБОГ МИГРАНАТА : Већ сукобљене чланице ЕУ сада имају нови камен спотицања

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Poljska tvrdi da "Berlin želi da vlada u Evropi i svima deli lekcije", dok sprema kontrolne punktove na granici sa zapadnim susedom. Berlin je iste mere Varšavi, inače, već najavio, a sada je tu priključio i Češku.

Poljski mediji objavili su da su konzulati te zemlje u inostranstvu izdavali, uz mito, šengenske vize izbeglicama iz Afrike i Azije. Govori se o 350.000 migranata. Poljski stručnjak za pravo Artur Novak-Far opominje vladu u Varšavi da "nije tačno da očekivanja Nemačke krše poljski suverenitet", jer partner u Šengenskom prostoru ima pravo da traži korektno sprovođenje propisa.

Šolc je poručio da ne želi da Poljaci propuštaju ljude na drugu stranu, jer "oni koji stignu u Poljsku treba tamo i da prođu postupak provere prava na azil", a poljski šef diplomatije Zbignjev Rau ga optužuje za navodno mešanje u poljsku predizbornu kampanju.

Nemački Sindikat službenika policije (GdP), međutim, tvrdi da stacionarne kontrole nisu efikasan instrument, jer krijumčari jednostavno mogu da zaobiđu fiksne kontrolne punktove. I Georg Mejer, socijaldemokratski ministar policije u pokrajini Tiringiji, kaže da "ne postoji pravna mogućnost odbijanja ljudi na samoj granici, ako oni nameravaju da podnesu zahtev za azil". U Nemačkoj privremene stacionarne granične kontrole postoje samo u Bavarskoj, na granici sa Austrijom, od jeseni 2015. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)