BRITANIJA BEZ STRUJE: Tokom nastupajuće zime moguća isključenja

I.S.

28. 09. 2023. u 13:52

TOKOM nastupajuće zime, u Velikoj Britaniji bi moglo da dođe do isključenja struje. Stručnjaci prognoziraju da bi, u januaru kad potražnja za električnom energijjom bude na vrhuncu, a nuklearne elektrane budu u režimu planiranog održavanja, Ostrvo moglo da se nađe u posebnom režimu štednje.

БРИТАНИЈА БЕЗ СТРУЈЕ: Током наступајуће зиме могућа искључења

Foto Pixabay free images

Ovo najavljuje britanski državni operater za snabdevanje električnom energijom ESO. Viši izvršni direktor ESO Krejg Dajk je za Blumberg rekao da je rizik od isključenja struje. doduše, manji nego prošle godine, ali da postoji i to ne kao "neka daleka mogućnost".

Ruski gas je, u međuvremenu, zamenjen tečnim prirodnim gasom (LNG), sladišta gasa u evropi su puna, a francuske nuklearne elektrane neometano rade nakon serije neplaniranih isključenja prošle godine.

Direktor sistemskih operacija britanske Nacionalne kompanija za isporuku gasa Ijan Radli zato tvrdi da bi energetsku bezbednost Velike Britanije tokom zime mogla da ugrozi samo kombinacija događaja kao što je izuzetno hladno vreme i veliki prekid snabdevanja gasom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA NE PRAŠTA: Ovako je kažnjen Srbin koji je pokazao srednji prst pred milionskim auditorijumom