MUMIJA IZ PENSILVANIJE: "Stounmen Vili" biće sahranjena nakon 128 godina

Tanjug

02. 10. 2023. u 21:30

MUMIFICIRANI čovek poznat kao Stounmen Vili biće propisno sahranjen nakon što je 128 godina bio izložen u pogrebnoj kući u Redingu u Pensilvaniji.

МУМИЈА ИЗ ПЕНСИЛВАНИЈЕ: Стоунмен Вили биће сахрањена након 128 година

Foto: Tanjug/AP Photo

Neidentifikovani muškarac bio je alkoholičar koji je umro usled posledica otkazivanja bubrega u lokalnom zatvoru 19. novembra 1895. godine, a slučajno ga je mumificirao pogrebnik koji je eksperimentisao sa novim tehnikama balzamovanja, prenosi Rojters.

Pošto je dao lažno ime kada je uhapšen zbog džeparenja, identitet Stounmen Vilija bio je nepoznat dugi niz godina, a lokalni zvaničnici nisu mogli da lociraju rođake.

Pogrebno preduzeće je zatražilo od države peticiju za dozvolu da zadrži telo umesto da ga sahrani kako bi nadgledalo eksperimentalni proces balzamovanja.

Aumanova pogrebna služba saopštila je da je identifikovala Stounmen Vilija koristeći istorijske dokumente i da će otkriti njegovo ime kasnije ove nedelje kada sahrane telo.

Do sada se o njemu nije znalo mnogo osim da je irskog porekla.

-Mi ga ne nazivamo mumijom. Mi ga nazivamo našim prijateljem Vilijem. On je upravo postao takva ikona i deo, ne samo prošlosti Redinga, već svakako i njegove sadašnjosti, rekao je direktor pogrebnog preduzeća Kajl Blankenbiler.

Uoči sahrane, grad Reding će održati komemoraciju čoveku koji je generacijama bio deo gradskog folklora.

U nedelju su lokalni stanovnici izašli na ulice kako bi proslavili 275. godišnjicu Redinga živopisnom paradom u okviru koje su prodefilovala i mrtvačka kola koja su nosila Vilijev kovčeg.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024