"SAKAŠVILI I MAJDEN SU DELO VAŠINGTONA": Zaharova odgovorila admiralu Baueru na NATO planove za rat sa Rusijom

Novosti online

03. 10. 2023. u 19:47

Načelnika vojnog komiteta NATO-a Roba Bauera treba podsetiti da su i bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili i majdan u Ukrajini delo Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući sukobe u Južnoj Osetiji i Ukrajini.

САКАШВИЛИ И МАЈДЕН СУ ДЕЛО ВАШИНГТОНА: Захарова одговорила адмиралу Бауеру на НАТО планове за рат са Русијом

FOTO: AP/Tanjug

- Šteta što admiral nije dodao da su i Sakašvili (bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili) i majdani delo Sjedinjenih Američkih Država i nisu ništa drugo do američki provokativni projekti - napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Ranije je Bauer izjavio da su zemlje NATO-a počele da se pripremaju za konfrontaciju sa Rusijom i vraćaju principima kolektivne odbrane od globalnog neprijatelja još 2008. godine, nakon oružanog sukoba u Južnoj Osetiji.

U noći 8. avgusta 2008. Gruzija je iz višecevnih raketnih sistema „Grad“ gađala Južnu Osetiju. Gruzijske trupe napale su Južnu Osetiju i uništile deo njene prestonice Chinvali. Rusija je, štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi prihvatili rusko državljanstvo, poslala trupe u zemlju i, nakon pet dana borbi, proterala gruzijsku vojsku iz regiona.

Moskva je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Ruski lideri više puta su izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonomne oblasti odražava postojeće realnosti i ne podleže reviziji. Gruzija i dalje ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)