BRISEL SANKCIONIŠE RUSE ZATO ŠTO SU RUSI? Ratna ekonomija po receptu EU

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

04. 10. 2023. u 06:30

ZABRANA ulaska automobila registrovanih u Rusiji kojoj se juče pridružila i Norveška, koja je usledila dan posle najave slične mere iz Bugarske, samo je poslednja u nizu onih koje sprovode članice Unije, shodno prošlogodišnjoj odredbi Evropske komisije kojom Rusi ne mogu da uđu na teritoriju EU ličnim vozilima ni u turističke svrhe, pa čak ni na kratak period.

БРИСЕЛ САНКЦИОНИШЕ РУСЕ ЗАТО ШТО СУ РУСИ? Ратна економија по рецепту ЕУ

Foto: AP

Dnevni list "Il fato kuotidijano" objavio je, u vezi sa ovim sankcijama, u evropskim medijima retko reagovanje na ove mere. Italijan Florijan iz Fanjano Olona, provincija Vareze u Lombardiji, u listu navodi da odlazi u Rusiju već mnogo godina, jer mu je supruga Ruskinja i vlasnik firme u Moskvi koja uvozi odevne predmete iz Italije.

On podseća da su neki od ruskih turista ovog leta, pristigli kolima sa ruskim tablicama u Nemačku na odmor, završili bez vozila, koja su im - zaplenjena. Obratili su se tamošnjim advokatima, ali im je rečeno da je zaplena regularna, jer je u EU zabranjeno unošenje svih dobara, pošto su pod sankcijama, od automobila, telefona, kompjutera, proizvoda za ličnu higijenu, do nekih odevnih predmeta kao što su oni od krzna ili kože, nakit, koferi, lista je veoma duga.

Iako je sankcijama u prošlosti zabranjena trgovina izvesnim proizvodima, sada se to "proširilo i na one koji su za ličnu upotrebu i na građane koji borave samo kratko vreme u EU".

Italijan Fabio, sada, u italijanskoj štampi otvara pitanje "da li se suočavamo sa nekom vrstom novih rasističkih zakona koji predviđaju kažnjavanje Rusa":

Skidaju ih kao nekad Jevreje

JEDNO vreme su svlačili Jevreje, a sada se preti svakom pojedinačnom ruskom građaninu koji uđe u EU. Ko zna zašto je baš krenulo iz Nemačke, koja je, u punom smislu, saglasna sa EU. Ironija je sudbine da su u "parku automobila" za pratnju u Rusiji u najvećem broju nemački "mercedes" i "audi", podseća Italijan Fabio.

- Kažem "rasistički zakoni" jer se zabranjuju proizvodi koji "stvaraju značajan prihod za Rusiju, dopuštajući joj preduzimanje akcija koje destabilizuju situaciju u Ukrajini". Kako to lična sredstva za higijenu, pasta za zube, ruž za usne, mobilni telefon, ili kožna jakna, kofer, mogu da destabilizuju Ukrajinu? To je materijal za studiju o teškoj psihopatiji - uveren je autor teksta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU