ZATVORENO SEDAM ŠKOLA U FRANCUSKOJ: Zbog neverovatnog razloga dovedeno u pitanje i održavanje Olimpijskih igara

Đ. G.

07. 10. 2023. u 17:21

FRANCUSKE vlasti morale su da zatvore sedam škola širom zemlje zbog zaraze stenicama, rekao je u petak za kanal Frans 5 ministar obrazovanja Gabrijel Atal. Zvaničnik je priznao da se slučajevi koji se prijavljuju gomilaju.

ЗАТВОРЕНО СЕДАМ ШКОЛА У ФРАНЦУСКОЈ: Због невероватног разлога доведено у питање и  одржавање Олимпијских игара

Goran Čvorović

Atal je izvestio da su stenice otkrivene na različitim nivoima u oko 17 institucija, a sedam od njih je trenutno zatvoreno iz tog razloga.

- Imamo skoro 60.000 institucija, a ovde je reč o nekoliko desetina, ali je istina da se slučajevi gomilaju - dodao je ministar. On je naglasio da je „potreban hitan odgovor kako bismo mogli da imamo lečenje u institucijama u roku od 24 sata“.

Glavni grad Pariz je samo devet meseci udaljen od održavanja Olimpijskih igara sledećeg leta, a lokalni zvaničnici pozivaju savezne vlasti da reše problem štetočina. Prošle nedelje, gradska skupština Pariza uložila je zvaničnu žalbu vladi, pozivajući je da preduzme mere protiv stenica.

Prvi zamenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregoar istakao je da je epidemija stenica „zaista vanredna situacija u zemlji“. Zvaničnik je dodao da je veoma važno rešiti ovo pitanje pre Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, jer se cela zemlja priprema.

Prema ANSES-u, francuskoj agenciji za zdravlje i bezbednost, zemlja se godinama suočava sa problemom stenica – između 2017. i 2022. godine, više od jednog od deset domaćinstava bilo je zaraženo štetočinama. Porast invazije stenica povezan je sa povećanim putovanjem i rastućom otpornošću parazita na insekticide, navodi agencija, preneo je RT.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo