"PONAVLJA SE TUŽNA ISTORIJA MINSKIH SPORAZUMA" Lavrov: EU ne želi i ne može da natera svoje štićenike u Prištini da ispune dogovor o ZSO

Tanjug

10. 10. 2023. u 10:22

RUSIJA je duboko zabrinuta zbog nastavka pogoršanja situacije na Kosovu i Metohiji, a u ovom momentu Evropska unija "ne želi, pa i ne može" da natera svoje kosovske štićenike da ispune dogovore Beograda i Prištine iz 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ПОНАВЉА СЕ ТУЖНА ИСТОРИЈА МИНСКИХ СПОРАЗУМА Лавров: ЕУ не жели и не може да натера своје штићенике у Приштини да испуне договор о ЗСО

Foto AP

- Nastavak pogoršanja situacije u toj srpskoj pokrajini izaziva duboku zabrinutost - naveo je Lavrov u autorskom tekstu pod naslovom "Poštovanje principa Povelje UN kao ključ međunarodnog mira i stabilnosti", objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TASS.

On je ocenio da se u tom regionu ponavlja "tužna istorija Minskih sporazuma oko Ukrajine".

- Ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini koji su predviđali specijalan status republikama Donbasa i koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada - naveo je Lavrov.

Ruski ministar je naglasio da u ovom momentu Evropska unija "ne želi, pa i ne može da natera svoje štićenike na Kosovu da ispune dogovore Beograda i Prištine iz 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, koja bi imala posebna prava vezana za svoj jezik i tradiciju".

On je, upoređujući situaciju sa istorijom oko Minskih sporazuma, naveo da je EU u oba slučaja bila garant dogovora.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe