MELANŠON „CRNA OVCA”: Lider francuske krajnje levice izazvao polemiku stavom o napadu na Izrael

Dok francuski političari redom, kao i svugde u ovom delu sveta, odlučno osuđuju teroristički napad Hamasa na Izrael, na meti opštih kritika ovde se našao lider krajnje levice, visokokotirani političar i osnivač „Nepotčinjenih” Žan Lik Melanšon.

МЕЛАНШОН „ЦРНА ОВЦА”: Лидер француске крајње левице изазвао полемику ставом о нападу на Израел

Žan-Lik Melanšon / Foto AP

Kandidat koji je završio kao treći na prethodnim predsedničkim izborima u Francuskoj, ima posve drugačiji, daleko „iznijansiraniji” stav od ostatka političara. On napad Hamasa stavlja u opšti kontekst višedecenijskih dešavanja u regionu. Zamera mu se jasna osuda napada. Štaviše, Melanšon kaže:

- Vojna ofanziva palestinskih snaga koju vodi Hamas dolazi u kontekstu političke intezifikacije izraelske okupacije.

Naravno, osuđuje svako nasilje i poziva na smirivanje, ali ne osuđuje samo Hamas.

Melanšonov stav je izazvao indignaciju mnogih, uključujući i premijerke Elizabet Born.
- To je veoma šokantno, ne mogu se, u aktuelnoj situaciji, izjednačavati Hamas, organizacija koja je okarakterisana kao teroristička, i demokratska država koja se brani - kazala je Bornova.

Na Melanšona su zbog svega ljuti i neki koalicioni partneri sa levice, poput pojedinih poslanika socijalista koji sada postavljaju pitanje ostanka zajedničke formacije NUPES u francuskoj skupštini.

Razlaz je, ipak, još ranije najavljen, iz drugih razloga, za predstojeće evropske izbore na kojima će, izgleda, svako nastupiti sam za sebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!