"UDAR HAMASA NA IZRAEL JE TERORISTIČKI NAPAD": Indija zvanično iznela svoj stav o ratu na Bliskom istoku

Tanjug

12. 10. 2023. u 17:47

INDIJA smatra da napad militanata Hamasa na Izrael predstavlja "teroristički napad", izjavio je danas portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči.

УДАР ХАМАСА НА ИЗРАЕЛ ЈЕ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД: Индија званично изнела свој став о рату на Блиском истоку

Foto: AP

On je, istovremeno, ponovio stav Indije da podržava nezavisnost Palestine, što je prvi put da je Nju Delhi izrekao taj stav nakon napada Hamasa na Izrael u subotu, preneo je Rojters.

Bagči je na pres konferenciji rekao da se Indija uvek zalagala za obnavljanje direktnih pregovora radi uspostavljanja, kako je naveo, suverene i nezavisne države Palestina unutar bezbednih i priznatih granica, u miru sa Izraelom.

Portparol je istakao da "postoji univerzalna obaveza poštovanja međunarodnog humanitarnog prava", ali i da "postoji globalna odgovornost za borbu protiv terorističkih pretnji u svim oblicima i manifestacijama".

Indijski premijer Narendra Modi je odmah nakon napada rekao da je šokiran povodom napada Hamasa na Izrael i izrazio solidarnost sa Tel Avivom.

Modi je izrazio solidarnost sa Izraelom i tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u utorak. 

Indija je uspostavila diplomatske veze sa Izraelom tek 1992. godine, a dve zemlje su se od tada približile tome da postanu strateški partneri i Nju Delhi je mnogo manje glasno izražavao svoju podršku nezavisnoj palestinskoj državi, ističe britanska agencija.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)