OPASAN I NEPROMIŠLJEN: Tramp izazvao gnev Izraela i Bele kuće

Novosti Onlajn

13. 10. 2023. u 09:18

BELA kuća je takođe reagovala na Trampove izjave, nazivajući ih "opasnim i nepromišljenim".

ОПАСАН И НЕПРОМИШЉЕН: Трамп изазвао гнев Израела и Беле куће

FOTO: Tanjug/AP

Izrael i Bela kuća su oštro osudili jučerašnje izjave bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u kojima je izrazio podršku militantnoj grupi Hezbolah, koju podržava Iran, i kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog nedavnog napada palestinskog Hamasa, u kojem je poginulo više od 1.300 ljudi u Izraelu.

Tramp, koji je bivši republikanski predsednik i trenutno favorit za predsedničku nominaciju ove stranke za 2024. godinu, nazvao je Hezbolah, čija je osnovna svrha suprotstavljanje Izraelu, "veoma pametnim". Osim toga, optužio je Netanjahua da nije bio spreman za napad Hamasa, koji je takođe odneo živote građana Sjedinjenih Država.

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Karhi osudio je Trampove komentare i izjavio da takvom čoveku ne može da se veruje. "Sramotno je da takav čovek, bivši predsednik Sjedinjenih Država, podstiče propagandu i širi stvari koje vređaju duh izraelskih boraca i građana", rekao je Karhi za izraelski Kanal 13.

Bela kuća je takođe reagovala na Trampove izjave, nazivajući ih "opasnim i nepromišljenim". Zamenik sekretara za štampu Bele kuće, Endrju Bejts, izrazio je nedoumicu oko Trampove izjave u kojoj hvali Hezbolah, organizaciju koju Sjedinjene Države smatraju terorističkom i koju podržava Iran. "Potpuno smo u nedoumici zašto bi bilo koji Amerikanac ikada pohvalio terorističku organizaciju kao 'pametnu'", izjavio je Bejts.

Demokratski predsednik Džo Bajden osudio je napad Hamasa kao "čin čistog zla" i izrazio je nepokolebljivu podršku Izraelu. Tramp je odgovorio na kritike saopštenjem u kojem tvrdi da nema "boljeg prijatelja ili saveznika Izraela" nego kada je bio predsednik Sjedinjenih Država.

Ove kontroverzne izjave bivšeg predsednika izazvale su reakcije i zabrinutost kako u Izraelu, tako i u Sjedinjenim Državama, ističući duboke podele u vezi sa bliskoistočnim pitanjima i spoljnom politikom.

(Republika)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)