NEMCI ZABRANILI HAMAS: Indija za nezavisnost Palestine

I.S.

13. 10. 2023. u 13:50

UZ osude krvoprolića i pozive na prekid rata, pojedine zemlje sveta zauzimaju i svoje pozicije u vezi sa sukobom.

НЕМЦИ ЗАБРАНИЛИ ХАМАС: Индија за независност Палестине

Foto: Profimedia

 Nemačka je među najodlučnijima da zabrani delovanje Hamasa na svojoj teritoriji. Nemački kancelar Olaf Šolc je kritikovao i Iran zbog podrške Hamasu i poručio da će raditi sa regionalnim silama kako bi pokušao da zaustavi dalje širenje nasilja, dodavši da je u bliskom kontaktu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem.

S druge stranem, predsednik Irana Ebrahim Raisi i njegov sirijski kolega Bašar el Asad pozvali su islamske zemlje da postignu jedinstven stav po pitanju podrške Palestincima i "zaustavljanja zločina cionističkog režima nad potlačenim palestinskim narodom". Raisi i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, u prvom telefonskom razgovoru od dogovora između Teherana i Rijada o obnavljanju bilateralnih odnosa, razgovarali su o "potrebi da se okončaju ratni zločini protiv Palestine", uz posredstvo Kine.

I 22 članice Arapske lige pozvale su na hitno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze. U saopštenju se osuđuje ubijanje civila sa obe strane i poziva se na oslobađanje svih zatočenika koje drže Izrael ili Palestinci. Ministri su pozvali Izrael da prekine opsadu Gaze i da dozvoli isporuku humanitarne pomoć Palestincima u enklavi.

Ministarstvo spoljnih poslova Indije okarakterisalo je napad Hamasa na Izrael kao terorizam. Portparol MIP Arindam Bagči je, istovremeno, ponovio da Indija podržava nezavisnost Palestine.

Milanović: Izrael izgubio moje simpatije

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović izjavio je da je Izrael izgubio njegove simpatije zbog bombardovanja Gaze, posle napada Hamasa na tu zemlju u subotu. "Pravo na odbranu ne uključuje pravo na osvetu i ubistvo civila", rekao je Milanović.

Bivši američki predsednik Donald Tramp kritikovao je premijera Izraela, rekavši da Benjamin Netanijahu nije bio spreman za napad:

- Moraju to da isprave, jer se bore sa potencijalno velikom silom. Potencijalno se bore protiv Irana. Ne mogu da se igraju, moraju da ojačaju - poručio je Tramp i dodao da su pripadnici Hamasa "opaki".

Pelegova odgovorila Komšiću

AMBASADORKA Izraela u BiH Galit Peleg izjavila je da "ovo nije borba samo Izraela, već čitave međunarodne zajednice". Komentarišući što ju je Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH, nazvao "budalom", ona je rekla: "Hvala mu na komplimentima, da sam budala i da sam izmanipulisana. Znam da nisam ni budala ni izmanipulisana", zaključila je Pelegova.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa kaže da je njegova zemlja spremna da pomogne u posredovanju u sukobu i poziva na hitno i bezuslovno otvaranje humanitarnih koridora za pomoć unesrećenima.

Šefovi diplomatija Zajednice nezavisnih država (ZND) zalažu se za pregovore Izraela i Palestinaca i prekid vatre, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova ZND u Biškeku, u Kirgistanu. On je istakao da su razgovarali i da je neophodno odmah prekinuti taj sukob, poštovati međunarodno humanitarno pravo, sprečiti manifestacije terorističkih akcija, neselektivnu upotrebu sile, od čega već stradaju civili na obe strane u velikom broju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)