POJAS GAZE POSTAJE "PAKELNA RUPA": Nema vode, bolnice bez struje

I. Stanojević

14. 10. 2023. u 07:00

KANCELARIJA UN za humanitarna pitanja uputila je hitan apel da se obezbede 294 miliona dolara za finansiranje najhitnijih potreba 1,2 miliona Palestinaca posle napada izraelskih snaga na Pojas Gaze. Dodaje se da je više od 84.000 duša ostalo bez krova nad glavom, oko 423.000 nema sklonište, a većina ni pristup pijaćoj vodi. Na udaru su zdravstveni radnici i bolnice, kao i 50.000 trudnica. Ove godine biće potrebno 502 miliona dolara za pomoć Palestincima.

ПОЈАС ГАЗЕ ПОСТАЈЕ ПАКЕЛНА РУПА: Нема воде, болнице без струје

FOTO: Tanjug/AP

- Ta enklava ubrzano postaje "paklena rupa" - poručuju iz UN.

Više od 338.000 Palestinaca je raseljeno, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik i naveo da je skoro 218.000 njih u skloništima u 92 škole koje vodi Agencija UN za pomoć. Prema podacima UN, u vazdušnim napadima pogođeno je najmanje 88 obrazovnih objekata. UN su saopštile da je i 12 njenih pripadnika ubijeno.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ocenjuje da je zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački" zbog konstantnih vazdušnih udara.

- Ističe vreme da se spreči humanitarna katastrofa, ako gorivo i zalihe humanitarne pomoći ne mogu hitno da se isporuče Pojasu Gaze usled potpune blokade - navodi SZO i dodaje da bolnice imaju struju samo nekoliko sati dnevno.

Akutna nestašica medicinskih zaliha pogoršava krizu. U napadima na Pojas stradalo je 11 zdravstvenih radnika, a 16 je povređeno. Oštećeno je 19 zdravstvenih ustanova i 20 ambulantnih vozila.

SZO poziva ne prekid borbi i hitno uspostavljanje humanitarnog koridora za opkoljenu enklavu. Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus zatražio je od Egipta da pomogne u dopremanju medicinske pomoći i pozvao izraelsku vojsku da poništi naredbu o evakuaciji stanovništva sa severa Gaze.


 

Prelaz Rafa uliva nadu

Pod izraelskom opsadom jedini koridor kroz koji može da se uđe i izađe iz Gaze je prelaz Rafa koji se graniči sa Egiptom. Ambasador Izraela u Rusiji Aleksandar Ben Zvi, izjavio je da su u toku pregovori sa Egiptom o opcijama za evakuaciju civila i stranih državljana iz Pojasa Gaze. Kairo je takođe započeo konsultacije sa SAD o planovima za isporuku pomoći u Pojas Gaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024