SLEDI PREOKRET U VARŠAVI: Da li je pao najveći bastion evropskog desnog populizma?

I. Stanojević

17. 10. 2023. u 12:08

U PRVIM satima po zatvaranju birališta na parlamentarnim izborima u Poljskoj minulog vikenda, izgledalo je da je pao najveći bastion evropskog desnog populizma, ali je juče saopšteno da će mandat za formiranje vlade od predsednika Andžeja Dude prva dobiti vladajuća konzervativna stranka Zakon i pravda (PiS).

СЛЕДИ ПРЕОКРЕТ У ВАРШАВИ: Да ли је пао највећи бастион европског десног популизма?

Foto: Tanjug/AP

 Ova stranka osvojila je 36,8 odsto glasova, što je oko 200 od ukupno 460 mesta u parlamentu, dok je na drugom mestu liberalna Građanska koalicija sa 28 procenata, bivšeg premijera Donalda Tuska, sada opozicionara.

Iako je Tusk u nedelju oduševljeno uzviknuo: "Uspeli smo! Demokratija je pobedila! Zbacili smo ih s vlasti!", ćurak sreće bio je varljiv. Istovremeno je i poljski premijer Mateuš Moravjecki objavio: "Pobedili smo! Živela Poljska!"

Ni jedan ni drugi, ipak, nisu lagali. PiS je, prema preliminarnim rezultatima, ostao pojedinačno najjača partija. Samo, to neće biti dovoljno da, sa desničarskom Konfederacijom formira vladu.

Za Tuskovom partijom sledi Treći put desnog centra, koji je inkasirao 13 procenata, pa oni, zajedno sa Levicom, imaju dobre šanse da "zatvore" kabinet Imali bi zajedno 248 mandata u parlamentu, PiS 200, a Konfederacija 12.

Izlaznost potukla rekorde

U POLjSKOJ su u nedelju na više od 31.000 biračkih mesta održani izbori za Sejm i Senat, kao i referendum. Izlaznost na poljskim izborima verovatno je najveća od pada komunizma 1989. godine i iznosi bezmalo 73 procenta, potvrdio je šef izborne komisije Silvester Marcinijak na konferenciji za novinare.

Predizborna borba bila je beskompromisna. Ekstremno je podelila Poljake koji su u nedelju masovno pohrlili na glasanje. Mediji bliski šefu populističke partije Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog pokušavali su da prišiju Tusku, nekadašnjem predsedniku Evropskog saveta, da je nacionalni izdajnik, marioneta Brisela i agent Berlina. Nisu uspeli dovoljno da ga ogade biračima.

- Nezvisno od toga da li smo na vlasti ili u opoziciji, nećemo dopustiti izdaju Poljske - izjavio je Kačinjski.

Pod vlašću PiS i Kačinjskog Poljska se udaljila od vrednosti liberalne demokratije, iz Brisela su joj oštro zamerali potčinjavanje sudova politici, ugrožavanje slobode medije, politiku prema migrantima, zabranu abortusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu