DOSTA BLOKOVSKIH ŠANACA I SANKCIJA: Poruka Kine i Rusije iz Pekinga

I. Stanojević

19. 10. 2023. u 06:00

NACRTE smo pretvorili u prave projekte, a takva kineska politika pojačala je protok robe, kapitala, tehnologije i ljudskih resursa u zemlje koje učestvuju u inicijativi "Pojas i put", poručio je domaćin, kineski predsednik Si Đinping, pred više od hiljadu učesnika na otvaranju Trećeg međunarodnog strateškog foruma.

ДОСТА БЛОКОВСКИХ ШАНАЦА И САНКЦИЈА: Порука Кине и Русије из Пекинга

Foto: Profimedia/Ilustracija

 Dodao je da je Kina postala glavni trgovinski partner za više od 140 zemalja i regiona, a postaje i glavni izvor investicija za sve veći broj zemalja, "Pojas" treba da poveže više od 60 zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Si je dodao da se u okviru samita održava i poslovni forum na kome su postignuti sporazumi o saradnji u vrednosti od 97,2 milijarde dolara. Naglasio je da Kina ne prihvata blokovsku politiku i da se protivi jednostranim sankcijama.

Brojni seminari i dogovori

VIŠE od 130 zemalja i 30 svetskih organizacija učestvuje na Trećem međunarodnom strateškom forumu "Pojas i put", kojim se obeležava decenija ove važne istoimene inicijative čiji je cilj saradnja država u različitim oblastima. Biće održana tri foruma, o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji, kao i šest tematskih seminara, o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, lokalnoj i pomorskoj saradnji.

- Ne učestvujemo u ideološkoj konfrontaciji, geopolitičkim igrama, ili blokovskoj političkoj konfrontaciji. Protivimo se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i prekidu veza - poručio je kineski predsednik, dodavši da Kina ne teži izolovanoj sopstvenoj modernizaciji, već je spremna da uloži napore da sprovede modernizaciju svih zemalja sveta.

Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštovanje prava svake države na sopstveni model razvoja, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Kineska inicijativa "Pojas i put" u skladu je sa ruskim idejama o formiranju velikog evroazijskog prostora, gde će biti povezani različiti integracioni procesi, uključujući Evroazijski ekonomski savez - rekao je Putin.

Po rečima šefa Kremlja, ova kineska inicijativa građena je na takvim principima da se dobro uklapa sa integracionim procesima koji se razvijaju u različitim regionima.

- To je, takođe, u skladu sa ruskim idejama o stvaranju integracione strukture u kojoj bi bila obezbeđena potpuna sloboda trgovine, investicija, rada i uspostavljena međusobno povezana infrastruktura - poručio je Putin.

"Gasprom" preko Kine

OBIM izvoza gasa preko gasovoda u Kinu u bliskoj budućnosti može da dostigne nivo ranijeg izvoza u zapadnu Evropu, izjavio je šef "Gasproma" Aleksej Miler. Gasprom je lane izvezao oko 85 milijardi kubnih metara gasa u evropske zemlje i 15,5 milijardi kubnih metara u Kinu preko gasovoda "Snaga Sibira". Miler je rekao da će narednih godina Gaspromov izvoz u Kinu iznositi 48 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a uzimajući u obzir i tranzitni gasovod kroz Mongoliju, oko 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Kina će ubrzati razvoj visokokvalitetnih redovnih teretnih vozova prema EU i raditi sa svim zainteresovanim stranama na izgradnji novog logističkog kanala u Aziji i Evropi. Tu trasu podržaće železnički i drumski saobraćaj, koji će aktivno ubrzati izgradnju novog kopnenog i pomorskog koridora i vazduhoplovnog novog "puta svile".

Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine otvoriće okvir finansiranja u vrednosti od 48,75 milijardi dolara, a kroz Fond "puta svile", prikupiće se dodatnih 11 milijardi dolara za podršku zajedničkoj izgradnji projekata na "Pojasu i putu" na tržišno orijentisan i komercijalan način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost