SUKOB NA BLISKOM ISTOKU DONEO HAOS I U EVROPU: U nemačkoj privedeno više od 170 demonstranata, gađali policiju kamenjem (FOTO)

Srna

19. 10. 2023. u 12:24

NAJMANjE 65 policajaca povređeno je tokom noći u sukobima sa demonstrantima u Berlinu koji su protestovali zbog bombardovanja Pojasa Gaze koje vrši vojska Izraela, saopštile su nemačke vlasti.

СУКОБ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ ДОНЕО ХАОС И У ЕВРОПУ: У немачкој приведено више од 170 демонстраната, гађали полицију камењем (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Policijska uprava u Berlinu objavila je na društvenoj mreži "Iks" da su demonstranti, koji su prekršili zabranu takvih okupljanja u Nemačkoj, gađali policajce kamenjem i zapaljivom tečnošću.

Neimenovani portparol policije rekla je da je tokom noći privedeno 174 ljudi, od kojih će 65 biti pod istragom, javio je AFP.

Okupljanje demonstranata počelo je kasno sinoć u berlinskom okrugu Nojkeln, u kojem se nalazi velika arapska zajednica, preneo je list "Gardijan".

FOTO: Tanjug/AP

Nemački list "Bild" objavio je da je na "Telegramu" upućen "poziv muškarcima da pretvore Nojkeln u Gazu i da spale sve".

Prema navodima nadležnih organa, nakon što je policija naredila demonstrantima da se raziđu, na ulice su postavljene kante za smeće i druge prepreke, a demonstranti su gađali policajce kamenjem i pirotehnikom, na šta su policijske snage odgovorile upotrebom vodenog topa.

Protesti su, uprkos zabranama, počeli u većim nemačkim gradovima, nakon što je Izrael započeo vazdušne napade na Gazu, kao odgovor na napad militanata palestinskog Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

U Nemačkoj je porastao i broj antisemitskih incidenata, a u jednom od njih juče je bačen Molotovljev koktel na sinagogu u Berlinu.

FOTO: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas nadležne organe da spreče održavanje protesta koji bi mogli da se pretvore u podsticanje antisemitskog osećanja.

On je naglasio da se "moraju zabraniti okupljanja na kojima se uzvikuju antisemitske parole i slavi smrt drugih ljudi".

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave