UPOZORENJE IZ BERLINA: EU carine na kineske automobile naškodiće Nemačkoj

Tanjug

20. 10. 2023. u 16:32

POTENCIJALNO uvođenje dodatnih uvoznih dažbina Evropske unije na električne automobile proizvedene u Kini moglo bi da naškodi Nemačkoj, upozorio je ministar saobraćaja te zemlje.

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ БЕРЛИНА: ЕУ царине на кинеске аутомобиле нашкодиће Немачкој

Foto: Tanjug/AP

-Nemačka ekonomija zavisi od otvorenih tržišta, rekao je Folker Vising u intervjuu za "Blumberg", dodavši da bi njegova zemlja trebalo da garantuje "jednake uslove tržišta" za sve.

Evropska komisija je prošlog meseca najavila istragu o navodnim subvencijama koje je kineska vlada pružila "Tesli", "BID-u" i drugim tamošnjim proizvođačima i izvoznicima električnih automobila.

Očekuje se da će istraga, koja takođe uključuje "BMV" i druge zapadne proizvođače automobila koji izvoze kineska električna vozila u EU, trajati otprilike godinu dana i mogla bi dovesti do toga da Brisel uvede dodatne uvozne carine, piše američki medij i dodaje da bi to moglo izazvati odgovor Pekinga koji bi naškodio "BMV-u", "Folksvagenu" i "Mercedesu", kojima je Kina najveće izvozno tržište.

Nemački ministar saobraćaja je u intervjuu takođe rekao da podržava uvođenje sintetičkog goriva u širok dijapazon industrija, ali da ne smatra da bi vazduhoplovstvo i transportna industrija trebalo da imaju povlašćen pristup ovom gorivu, kojeg i dalje ima u ograničenim količinama.

"Blumberg" navodi da će konkurencija za pristup klimatski neutralnim gorivima ometati ambiciozni cilj vazduhoplovne industrije da dostigne neutralni nivo emisija ugljenika do 2050. godine. 

(RT.RS)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!