TELEFONSKA ŠALA SA ITALIJANSKOM PREMIJERKOM DVOJICE RUSKIH KOMIČARA: Posle brojnih svetskih lidera i ona došla na red

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

02. 11. 2023. u 21:49

„Vidim dosta umora, moram da kažem istinu, na svim stranama“, bio je zaključak italijanske premijerke Đorđe Meloni o ratu u Ukrajini sa uverenjem da razgovara sa visokim afričkim zvaničnikom predsednikomKomisije Afričke Unije, a fenomen je u tome što to niko nije otkrio posle više od mesec dana, saznalo se tako što su komičari objavili audio zapis na jednoj kanadskoj platformi.

ТЕЛЕФОНСКА ШАЛА СА ИТАЛИЈАНСКОМ ПРЕМИЈЕРКОМ ДВОЈИЦЕ РУСКИХ КОМИЧАРА: После бројних светских лидера и она дошла на ред

Đorđa Meloni, Foto AP

Kako je prevarena Palata italijanske Vlade i premijerka Đorđa Meloni od dvojice specijalizovanih za šalu, ruskih komičara, Vovana i Leksusa (Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov) koji su se predstavili kao visokorangirani političari iz jedne afričke zemlje. Razgovor je ostvaren preko afričke telefonske kartice još 18. septembra, a uspeli su da isprovociraju Melonijevu da priča o pitanjima koja se tiču spoljne politike Italije.

-Tražili smo da razgovaramo sa njom preko palate Kiđi i ona nas je pozvala, ali mi nismo špijuni, nećemo da otkrijemo kontak u zgradi Vlade da ih ne dovedemo u nevolju, izjavili su naknadno dvojica komičara koji su već tako ismevali Borisa Džonsona, Pedra Sančeza, Angelu Merkel, Redžepa Erdogana, jednom i Eltona Džona „uverivši ga“ da je na liniji Vladimir Putin... Ostaje posle svega pitanje bezbednosti u zgradi Vlade i provera Odelenja za diplomatiju pre nego što se omogući razgovor sa premijerom. Prevara je ipak dobro prostudirana jer je Melonijeva u tim danima trebala da ostavari niz susreta sa mnogim afričkim liderima u toku održavanja Generalne skupštine OUN.

Na njihovo pitanje o Ukrajini odgovorila je „vidim dosta umora, moram da kažem istinu, na svim stranama, možda smo blizu trenutka kada svi treba da shvate da nam je potreban izlaz“ a na njihove žalbe da Afrika ne može da traži pomoć od evropskih organizacija jer „sav novac EU ide Ukrajini“, Melonijeva se složila sa tim i prokomentarisala „problem je pronaći rešenje koje je prihvatljivo za obe strane u sukobu, bez kršenja međunarodnog prava. Imam neke ideje kako da se nosimo sa ovom situacijom ali čekam pravo vreme da pokušam da ih iznesem“.

Što se tiče ukrajinske kontraofanzive premijerka je priznala da „možda ne ide kako se očekivalo“ i da izaziva razne krize „uključujući migraciju, inflaciju i povećanje cena energenata“, a u nastavku razgovora kako „svi razumeju da konflikt može da traje mnogo godina ako ne tražimo put izlaska iz toga. Problem je u tome koje je rešenje prihvatljivo

za obe strane a da se ne otvori novi konflikt. Dragi prijatelju, vi znate šta mislim o Libiji...možemo diskutovati satima o tome šta se tamo desilo, možda neko razume sadašnju situaciju tamo koja nije ništa bolja?“

Melonijeva međutim nije „pala“ na provokaciju o navodnom ruskom nacionalizmu i kultu nacističkog saradnika Stepana Bandere, „Putin je taj koji ima problem nacionalizma. Bandera, ne poznajem... Ukrajinci rade ono što moraju i šta je ispravno i mi pokušavamo da im pomognemo“, podvukla je.

Po pitanju migracije i tenzija u EU žalila se na priliv migranata iz afričkih zemalja „Situacija je prilično komplikovana, od početka godine stiglo je više od 120.000 ljudi iz Tunusa, situacija je teška na svim frontovima, humanitarna, logistička, bezbednosna situacija“ i misli da bi se ovaj tok mogao povećati zbog situacije koja se razvija u Africi, posebno u Sahelu.

Potom je uputila teške reči za ravnodušnost svojih kolega iz EU, „Evropa je dugo mislila kako može da reši problem tako što će Italiju ostaviti samu, ono što ne razumeju jeste kako je to nemoguće, razmere ovog fenomena pogađaju po mom mišljenju ne samo EU već i UN, ali problem je što druge nije briga, nisu su se javljali ni telefonom kada smo ih zvali. I svi se slažu kako Italija mora sama da reši ovaj problem, to je veoma glupo, EU kaže da razume problem ali kada zatražiš od njih da namene fondove da pomognu sve postaje mnogo teže, moram da kažem istinu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona