GORI MADRID - PREMIJER OPTUŽEN ZA IZDAJU ZBOG AMNESTIJE KATALONSKIH SEPARATISTA: Sukob policije i demonstranata (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

08. 11. 2023. u 08:06

POLICIJA se u utorak uveče po drugi put za dva dana sukobila sa demonstrantima koji se protive pregovorima Vlade Španije i separatističkih partija pokrajine Katalonije o mogućoj amnestiji za hiljade ljudi uključenih u pokret za nezavisnost Katalonije.

ГОРИ МАДРИД - ПРЕМИЈЕР ОПТУЖЕН ЗА ИЗДАЈУ ЗБОГ АМНЕСТИЈЕ КАТАЛОНСКИХ СЕПАРАТИСТА: Сукоб полиције и демонстраната (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA/DANIEL GONZALEZ

Demonstranti u Madridu su pod državnim zastavama Španije uzvikivali uvrede na račun vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza, a neki ga nazivali "izdajnikom" i "nacistom". Demonstranti su gurali barijere koje je postavila policija s opremom za nerede, a ona odgovorila gumenim mecima i pendrecima.

Vlada je saopštila da je skupu u utorak na kapiji nacionalnog sedišta vladajuće Socijalističke partije u Madridu bilo oko 7.000 ljudi, što je dvostruko više od broja demonstranata dan ranije. Sličnih protesta bilo je i u drugim gradovima.

- Tri osobe su uhapšene u ponedeljak - rekao je predstavnik centralnih vlasti.

Portparolka krajnje desničarske stranke Voks koja je treća po veličini u Parlamentu, rekla je u utorak da ta stranka ne podržava nasilje na tim skupovima, ali da podržava protest protiv vlade.

Sančez, lider socijalista, osudio je proteste rekavši da ih vode "reakcionari".

Premijer pregovara s katalonskim separatističkim partijama da dobije njihovu podršku u svom nastojanju da ponovo formira vladu i zadrži svoju koaliciju levog centra na vlasti posle neuspešnih izbora u julu.

Ali dve separatističke stranke zahtevale su u zamenu za njihove glasove u parlamentu sveobuhvatnu amnestiju koja bi uključivala njihove lidere koji su pobegli iz Španije posle pokušaja secesije 2017.

To je razgnevilo mnoge u Španiji, uključujući vodeće opozicione stranke na desnici koje optužuju Sančeza da se povinuje prekršiteljima zakona.

BONUS VIDEO: ŠPANSKA POLICIJA - Akcija spasavanja migranata

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima