RAT U IZRAELU: Huti lansirali rakete na Izrael; IDF probio odbranu grada Gaze (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

14. 11. 2023. u 07:34 >> 01:50

RAT u Izraelu - 39. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Хути лансирали ракете на Израел; ИДФ пробио одбрану града Газе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto IDF

Bolnica Al-Kuds ne postoji: Svo osoblje i pacijenti su evakuisani

Svi lekari, pacijenti i članovi porodica evakuisani su iz bolnice Al-Kuds na severu Pojasa Gaze, saopštila je humanitarna organizacija Palestinsko društvo Crvenog polumeseca.

Foto: Printscreen/Telegram

Kako navode iz ove organizacije, do potpune evakuacije je došlo nakon više od deset dana opsade, tokom koje je sprečen dolazak medicinskih i humanitarnih zaliha u bolnicu.


Izrael gađao predajnike i džamiju u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze

Izraelske snage gađale su predajnike za mobilnu mrežu u Kan Junisu, kao i lokalnu džamiju u tom gradu na jugu Pojasa Gaze, javljaju mediji, pozivajući se na libanski TV kanal Al-Majdin.

Ta televizija je izvestila da je džamija Al-Safa pogođena, ali da još nema izveštaja o mogućim žrtvama. Al-Majdin je ranije javio i da je najmanje 12 Palestinaca poginulo u Kan Junisu, a da su desetine povređene, kada su izraelske snage pogodile dve stambene zgrade u tom gradu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Eslaiah

 

Hamas odbacije navode SAD i Izraela: Bolnica nije komandni centar

Palestinska militantna grupa Hamas odbacila je danas tvrdnje SAD i Izraela da koristi najveću bolnicu u Gazi Al Šifa kao komandni centar.

-Takve izjave daju zeleno svetlo izraelskom okupatoru da vrši izvrši još brutalnih zločina u bolnicama, sa ciljem da uništi zdravstveni sistem Gaze, navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Gardijan.

Foto: Profimedia

Iz Hamasa su pozvali Ujedinjene nacije da formiraju međunarodni komitet koji će proveriti sve bolnice "kako bismo razotkrili laž koja je deo narativa okupatora i njenog saveznika, Vašingtona".

Bela kuća je prethodno saopštila da ima dokaze da palestinska militantna grupa Hamas koristi bolnicu Al Šifa za svoje vojne operacije.

-Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu konkretnu bolnicu za komandovanje i verovatno za skladištenje oružja, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Huti: Lansirana serija balističkih raketa na vojne ciljeve u Izraelu

Jemenski Huti saopštili su danas da su lansirali seriju balističkih projektila na različitevojne ciljeve u Izraelu, uključujući grad Eilat.

Portparol militantne grupe je rekao da je lansiranje usledilo "nakon 24-časovne vojne operacije" koja je uključivala gađanje dronovima ciljeva u Izraelu, prenosi Rojters.

-Nećemo oklevati da gađamo bilo koji izraelski brod u Crvenom moru ili na bilo kom drugom mestu, poručili su Huti.

Foto Tanjug/AP

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je koristila PVO sistem “strela” kako bi presrela projektil u blizini Crvenog mora, nakon što su se ranije danas oglasile sirene za vazdušni napad u južnom lučkom gradu Eliatu.

Dodaje se da projektil nije stigao do izraelske teritorije, ali nije saopšteno ko ga je ispalio.

Izraelsko MO: Troje ranjeno nakon što su rakete ispaljene na Tel Aviv

Tri osobe su ranjene danas nakon što je raketni baraž iz Pojasa Gaze ispaljen na Tel Aviv, saopštili su izraelska sanitetska služba Magen David Adom i izraelska policija.

Iz Magen David Adoma potvrdili su da je pružena lekarska pomoć dvema osobama, koje su ranjene u napadu.

Foto Tanjug/AP

Kako su naveli, jedna od njih je 20-godišnji muškarac, koji je u teškom stanju nakon što je zadobio rane od šrapnela, prenosi Džerusalem post.

Probijena odbrana Hamasa oko Gaze

Ministar odbrane Joav Galan ranije je sopštio da je IDf probio odbranu Hamasa oko grada Gaze, sa severa i juga.

On kaže da vojska kontroliše nadzemno područje severne Gaze, posebno u gradu Gaze.

-Ovlastio sam vojsku da nastavi napredovanje, kako danas, tako i narednih dana, radi izvršenja zadataka. Neće biti sigurnog mesta [za Hamas] dok ne završimo našu misiju i vratimo taoce, kaže Galant.

Foto Tanjug/AP

O ponovljenim napadima Hezbolaha iz Libana na severni Izrael, Gallant kaže da su „bezbednost stanovnika severa i stanovnika juga podjednako važna. Znaćemo šta da radimo protiv svake pretnje.”

 

 

Vlada Belizea prekida odnose sa Tel Avivom

Vlada Belizea je zbog izraelskog kršenja humanitarnog prava tokom operacije u Gazi, objavila da prekida odnose sa Tel Avivom.

„Ministarstvo spoljnih poslova, spoljne trgovine i imigracije usvojilo je sledeće mere koje će odmah stupiti na snagu: a) Vlada Belizea povlači svoj Sporazum o akreditaciji za njenu ekselenciju Ejnat Kranc-Nejger, imenovanog ambasadora Izraela u Belizeu; b) obustavljaju se sve aktivnosti koje sprovodi počasni konzulat Izrael u Belizeu i imenovanje počasnog konzula“, navodi se u saopštenju na sajtu vlade ovde zemlje.

Bela kuća: Imamo dokaze da Hamas koristi bolnicu Al Šifa za vojne operacije

Bela kuća je saopštila da ima dokaze da palestinska grupa Hamas koristi bolnicu Al Šifa za svoje vojne operacije.

"Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu konkretnu bolnicu za komandovanje i verovatno za skladištenje oružja", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

On je poručio da je to ratni zločin, ali je naglasio da akcije Hamasa ne umanjuju odgovornost Izraela kada je reč o zaštiti civila u Pojasu Gaze.

Guteres zabrinut zbog stradalih u bolnicama

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres duboko je uznemiren "dramatičnim gubitkom života" u nekoliko bolnica u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik. 

"U ime čovečanstva, generalni sekretar poziva na hitan prekid vatre", rekao je Dižarik novinarima, prenosi Rojters. 

„Marš za Izrael" u Vašingtonu

Veliki broj demonstranata okupio se u Vašingtonu na proizrealskom skupu „Marš za Izrael". Demonstranti su se okupili zbog podrške Izraelu u ratu protiv palestinske grupe Hamas, ali i zbog porasta antisemitskih incidenata u SAD od izbijanja sukoba na Bliskom istoku.

Organizatori su tražili dozvolu za okupljanje 60.000 ljudi, međutim izraelski mediji pišu da je na ulicama Vašingtona oko 200.000 demonstranata.

Izraelske snage presrele projektil u blizini Crvenog mora

Izraelska vojska saopštila je danas da je koristila PVO sistem ''strela'' kako bi presrela projektil u blizini Crvenog mora, nakon što su se ranije danas oglasile sirene za vazdušni napad u južnom lučkom gradu Eliatu.

Saopšteno je da projektil nije stigao do izraelske teritorije, ali nije saopšteno ko ga je ispalio, prenosi Rojters.

I mlinovi za brašno u Gazi uskoro mogu obustaviti rad zbog nestašice goriva

Mlin za proizvodnju pšeničnog brašna Al-Salam Mils u Gazi radi sa 25 odsto kapaciteta zbog nestašice struje i goriva, i mogao bi da uskoro potpuno prestane sa radom, izjavio je danas portparol Al-Salam Milsa Abdulalim Avad.

''Ne znamo šta da radimo, ne možemo da proizvedemo dovoljno brašna za 2,2 miliona ljudi'', rekao je Avad i pozvao međunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije da ''brzo intervenišu i pronađu rešenje'', prenosi Si-En-En.

Huti najavili nastavak raketnih napada na Izrael i gađanje izraelskih brodova

Lider jemenske grupe Huti, Abdulmalik al-Huti izjavo je da će snage te grupe nastaviti sa napadima na Izrael, kao i da bi mogle početi da gađaju i izraelske brodove u Crvenom moru i moreuzu Bab al-Mandeb.

''Naše oči stalno nadgledaju i traže bilo koji izraelski brod u Crvenom moru, posebno u Bab al-Mandebu i u blizini jemenskih regionalnih voda'', rekao je on.

Turska podnela Međunarodnom krivičnom sudu tužbu protiv Netanjahua za genocid u Pojasu Gaze

Turska je podnela tužbu Međunarodnom krivičnom sudu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, optužujući ga za genocid u Pojasu Gaze, saopštili su advokati vladajuće turske „Stranke pravde i razvoja“.

"Mi smo danas, predstavljajući savest građana Turske, podneli tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu protiv Hitlera 21. veka, izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, kojem mora da se sudi za počinjeni genocid u Pojasu Gaze i sve zločine protiv čovečnosti", napisao je na društvenoj mreži "Eks" advokat Metin Klinjuk.

On je objavio prvu stranicu tužbe i precizirao da je podneo tužbu sa još dva advokata preko turskog Ministarstva pravde koje će poslati tužbu MKS.

Tužba ima 23 stranice.

Izraelska vojska na Zapadnoj obali srušila spomenik Jaseru Arafatu

Vojnici Izraelskih oružanih snaga uklonili su buldožerima spomenike nekadašnjem lideru Palestinske oslobodilačke organizacije Jaseru Arafatu na ulazu u izbeglički kamp Tulkarem, na Zapadnoj obali, javlja „Tajms of Izrael“.

Nevreme pogoršava situaciju u Pojasu Gaze

Životni uslovi u Pojasu Gaze danas su dodatno otežani zbog obilne kiše i jakih vetrova - Šatori i privremeni smeštaji ne mogu da izdrže ovu količinu padavina.

Palestinci traže evakuaciju stotine pacijenata i beba iz bolnice

Palestinske vlasti tražile su evakuaciju bolnice koja je opkoljena borbama u Gazi, a pod nadzorom Crvenog krsta, pošto su zdravstveni zvaničnici upozorili da jedini način da se oko 30 novorođenčadi koja su tamo zarobljena spase jeste prekid vatre i njihovo izmeštanje iz opkoljene teritorije.

Posle višednevnih borbi sa palestinskim militantima, izraelske snage opkolile su bolnicu Šifa, gde su stotine pacijenata, medicinskog osoblja i raseljenih ljudi zarobljeni sa sve manjim zalihama i bez struje.

Najveća bolnica Gaze smatra se simbolom palestinske patnje tokom sukoba izme]u Izraela i Hamasa. Samo jedna bolnica na severu Gaze još uvek je u mogućnosti da prima pacijente, i oko 200.000 Palestinaca napustilo je tu oblast posle pogoršanja situacije na jugu poslednjih dana, saopštile su danas UN.

Italijanska humanitarna pomoć za Gazu

Humanitarna pomoć koju je Italija poslala Gazi ući će u tu oblast u narednim satima, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

- Italija je poslala dva C130 vojna aviona sa 16 tona humanitarne pomoći, koji se trenutno kreću ka Gazi - rekao je Antonio Tajani na zajedničkoj sednici Odbora spoljnih poslova i Odbora za odbranu.

Svetske sile prošlog četvrtka su se sastale u Parizu sa namerom da mobilišu finansijska sredstva i da nađu način za dopremanje humanitarne pomoći u enklavu, uz istovremeno izvlačenje teško ranjenih, s obzirom da se medicinska infrastruktura Gaze brzo urušava.

Izraelski avioni bombardovali položaje Hesbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su njihovi borbeni avioni napali niz položaja Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na današnje napade na granici.

IDF kaže da je jedan od njenih tenkova granatirao i protivtenkovski raketni odred koji je pripremao napad u oblasti Jiftaha, prenosi Tajms of Izrael.

IDF tvrdi da su Hezbolahove rakete ispaljene na vojne položaje u blizini Margaliota, Arab al-Aramšea i Jiftaha, kao i naselja Šomera i Matat.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za neke od napada.

Bolnici Al Šifa nisu potrebni inkubatori već gorivo za generatore

Najvećoj bolnici u gradu Gaza, Al Šifa, nisu potrebni dodatni ikubatori, već gorivo, saopštila je danas humanitarna organizacija Medicinska pomoć Palestincima (MPP).

- Situacija je više od užasne. Razlog zašto bebe umiru nije taj što nema inkubatora. Ono što ih ubija je nestašica goriva koje je potrebno bolnici da funkcioniše, pošto Izrael sprečava da joj stigne gorivo - rekla je izvršna direktorka MPP Melani Vord.

Ona je dodala da Al Šifa ima dovoljno inkubatora, kao i visoko kvalifikovano medicinsko osoblje koje je sposobno da spase život bebama, ali i istakla da se situacija neće popraviti sve dok ne stigne goriva.

IDF: Otvorene rute za evakuaciju prema jugu Gaze

Izraelska vojska još jednom je pozvala Palestince u severnoj Gazi da se evakuišu na jug preko označenih "bezbednih ruta".

Civili treba da se kreću putem Salah al-Din. Ruta za evakuaciju je prvi put otvorena 5. novembra.

Porodice talaca počele marš, pešačiće od Tel Aviva do Jerusalima

Porodice Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, počele su danas u Tel Avivu protestni marš, pozivajući na njihovo oslobađanje.

Demonstranti će narednih dana peške otići u Jerusalim, gde će od premijera Benjamina Netanijahua zatražiti slobodu svojih najmilijih, prenosi Tajms of Izrael.

Foto: AP

IDF: I danas sedam sati za evakuaciju civila na jug

Izraelske odbrambene sange saopštile su da će i danas omogućiti humanitarne pauze u severnom pojasu Gaze kako bi se Palestincima omogućili da se evakuišu prema jugu.

Portparol IDF-a je na arapskom jeziku saopštio da će put Salah a-Din biti otvoren za kretanje prema jugu u periodu između 9 i 16 sati.

Potvrđena smrt još jednog taoca, kapetana Noe Marciano

Odbrambene snage Izraela potvrdile su smrt kapetana Noe Marciano, koju je Hamas oteo 7. oktobra, prenosi Times of Israel.

Marciano je služila u 414. korpusa za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka, i nalazila se u bazi Nahal Oz kada su je napali pripadnici Hamasa 7. oktobra.

Hamas je objavio propagandni snimak na kome je Noa Marciano govorila u kameru četiri dana nakon što je uzeta kao talac. Video se završava snimkom tela.

IDF je identifikovala kao „palog vojnika koji je zarobljen od strane terorističke grupe“.

UN: Za deset dana 200.000 Palestinaca napustilo sever Gaze

Borbe između izraelskih trupa i Hamasa u severnoj Gazi naterale su u poslednjih deset dana još 200.000 Palestinaca da beže na jug enklave, saopštila je kancelarija UN.

Više od dve trećine stanovništva Gaze napustilo je svoje domove od početka rata.

Foto Tanjug/AP

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u Nirimu i Kisufimu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u zajednici Nirim na jugu Izraela, u blizini granice sa centralnim Pojasom Gaze.

Prethodno su se jutros sirene za vazdušnu opasnost oglasile u kibucu Kisufim blizu granice sa Gazom, preneo je "Tajms ov Izrael".

Kisufim je kibuc u severozapadnoj pustinji Negev u Izraelu.

Izraelska vojska: Pogodili smo 200 ciljeva Hamasa u poslednja 24 sata

Izraelska vojska tvrdi da je pogodile 200 ciljeva Hamasa u poslednja 24 sata, prenosi Gardijan.

Tokom proteklog dana, izraelske vazdušne snage su pogodile 200 terorističkih ciljeva, uključujući terorističke operativce, lokacije za proizvodnju oružja, lansere protivtenkovskih raketa i operativne komandne centre, saopštila je vojska na Telegramu.

U izveštaju se navodi i da su izraelske snage otkrile "teroristički tunel" koji se nalazi u džamiji u Pojasu Gaze.

Izraelske pomorske snage su tokom noći napale vojni kamp koji koriste Hamasove pomorske snage za obuku i skladištenje oružja, navodi se u saopštenju vojske.

Foto: Printskrin

Izrael i Hamas blizu dogovora o oslobađanju 70 talaca?

Izraelski zvaničnik rekao je za "Vašington post" da se sporazum sa Hamasom koji bi omogućio oslobađanje desetina žena i dece koje ta grupa drži u Pojasu Gaze bliži realizaciji i da bi mogao biti objavljen za nekoliko dana.

- Opšti okvir sporazuma se nazire - rekao je zvaničnik, prenosi Times of Israel.

Prema tom okviru, taoci bi bili puštani u grupama, u zamenu za mlade palestince koji su u zatvorima u Izraelu, navodi neimenovani zvaničnik.

U izveštaju se navodi da Izrael traži oslobađanje 100 žena i dece za koje se smatra da ih drži Hamas, dok je Hamas pokazao spremnost da oslobodi 70.

U izraelskim zatvorima nalazi se najmanje 120 palestinskih žena i mladih koji bi mogli biti pušteni u zamenu.

Izrael bi takođe pristao na privremeni prekid vatre do pet dana, kako bi se omogućio siguran prolaz za taoce i priliv pomoći za civile u Gazi.

Bolnica pretvorena u groblje 

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je bolnica Šifa, najveća u gradu Gazi, „gotovo pretvorena u groblje“ zbog toga što oko bolnice ima tela koja ne mogu da budu odneta u mrtvačnice niti sahranjena.

IDF: Ispod dečje bolnice u Gazi pronađen komandni centar Hamasa

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari saopštio je da su pripadnici IDF-a izvršili raciju u dečjoj bolnici Rantisi u gradu Gaza i da su ispod nje pronašli komandni centar palestinske militantne grupe Hamas.

- Ispod bolnice, u podrumu, pronašli smo komandni i kontrolni centar Hamasa, prsluke za bombaše samoubice, granate, puške AK-47, eksplozivne naprave i drugo oružje, kompjutere, novac - rekao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da su pronađeni dokazi koji ukazuju da je Hamas ispod dečje bolnice držao taoce. "Hamas se krije po bolnicama", rekao je Hagari.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao