BBC TVRDI: Abramovičevi računi povezani sa ljudima koji navodno čuvaju Putinov novac

Tanjug

14. 11. 2023. u 20:45

PROCURELI dokumenti koje je danas objavio Bi-Bi-Si otkrivaju trag novca koji povezuje ruskog oligarha Romana Abramoviča sa dvojicom muškaraca koji su poznati kao "novčanici" ruskog predsednika Vladimira Putina, odnosno sa violončelistom Sergejem Rolduginom i biznismenom Aleksandrom Plehovim.

ББЦ ТВРДИ: Абрамовичеви рачуни повезани са људима који наводно чувају Путинов новац

Foto: Tanjug/AP photo

Dokumenti govore o prenosu deonica visokoprofitabilne ruske reklamne kompanije "Video International" sa kompanija koje su bile u vlasništvu trusta povezanog sa Abramovičem, na, kako navodi Bi-Bi-Si, dvojicu članova Putinovog "uskog kruga", za šta su oni, zauzvrat, dobili dividende u vrednosti od više miliona dolara.

Roldugin je umetnički direktor Muzičke kuće iz Sankt Peterburga, a Putina poznaje još od mladosti i navodno ga je upoznao sa Ljudmilom Škrebnevom, sa kojom se budući predsednik oženio 1983.

Ranije ove godine, švajcarski tužioci su saopštili da su njih dvojica "fikusi", a ne stvarni vlasnici imovine na bankovnim računima.

Navodna plata predsednika Putina u 2021. bila je nešto više od 100.000 dolara (72.700 funti), ali postoje glasine da bi njegovo bogatstvo moglo da iznosi između 125 milijardi dolara i 200 milijardi dolara, i da je skriveno u mreži lažnih kompanija i na računima prijatelja, za šta su uglavnom služili računi Rodulgina i Plehova, dodaje Bi-Bi-Si.

Velika Britanija je obojici uvela sankcije, dok su Rodulgina sankcionisale i EU i SAD, koje su ga opisale kao "čuvara ofšor bogatstva predsednika Putina".

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove