IDU OD SOBE DO SOBE, SPRAT PO SPRAT, ISPITUJUĆI SVE: Izraelska vojska upala u bolnicu Al Šifa (FOTO)

Tanjug

15. 11. 2023. u 10:42

PREMA poslednjim izveštajima iz najveće bolnice u Gazi Al Šife, u bolnici je još nekoliko stotina pacijenata i medicinskog osoblja, kao i nekoliko hiljada ljudi koji su tamo potražili sklonište.

ИДУ ОД СОБЕ ДО СОБЕ, СПРАТ ПО СПРАТ, ИСПИТУЈУЋИ СВЕ: Израелска војска упала у болницу Ал Шифа (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Dr Munir el Burš, generalni direktor Ministarstva zdravlja u Gazi kojom upravlja Hamas, rekao je u ponedeljak da je medicinsko osoblje odbilo naređenje Izraelskih odbrambenih snaga da se evakuišu jer nisu hteli da napuste oko 700 pacijenata koji bi inače umrli.

- Problem nisu doktori, problem su pacijenti. Ako ih ostavimo, oni će umreti. Ako ih uzmemo, umreće na putu. Ovo je problem: reč je o 700 pacijenata - rekao je El Burš.

Lekar koji radi u bolnici Al Šifa rekao je za Si-En-En da su obavešteni o operaciji samo 30 minuta pre nego što su izraelske snage danas ušle u kompleks.

Podsetimo, izraelska vojska je saopštila da je ušla u kompleks Al Šife i da „na osnovu obaveštajnih informacija i operativnih potreba” sprovodi „preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u pojedinim delovima bolnice”.

Izraelska vojska je dodala da su sa svojim snagama „medicinski timovi i govornici arapskog jezika, posebno obučeni da se pripreme za ovo složeno i osetljivo okruženje, sa ciljem da ne naškode civilima“. Portparol IDF Peter Lerner rekao je za Si-En-En da su bolnica i kompleks Hamasovo središte za njegove operacije, potencijalno čak i njegovo „srce“.

Kaled, novinar koji se nalazi u bolnici, rekao je za Bi-Bi-Si da izraelske snage idu od sobe do sobe, sprat po sprat, ispitujući sve - i osoblje i pacijente - i da su u pratnji medicinara i govornika arapskog jezika.

Raseljena lica koja su se skrivala u kompleksu naterana su da se okupe u dvorištu, a neki prolaze bezbednosne provere.

On dodaje da izraelska vojska ima "potpunu kontrolu" i da nema pucnjave.

Bi-Bi-Si nije mogao da potvrdi tvrdnju da izraelske snage sada kontrolišu Al Šifu.

Agencija Asošiejted pres navodi da je telefonom razgovarala sa Mohamedom Zakutom, direktorom bolnice u Gazi. Zakut je rekao da su izraelski tenkovi stigli u medicinski kompleks bolnice Al Šifa i da su vojnici ušli u zgrade; uključujući hitna i hirurška odeljenja u kojima su smeštene jedinice intenzivne nege.

- Okupacione snage su upale u zgrade - rekao je ljutito preko telefona, dodajući da su pacijenti, među kojima i deca, preplašeni.

- Oni vrište. To je veoma zastrašujuća situacija... Ne možemo ništa učiniti za pacijente osim da se molimo - rekao je Zakut.

(Index, BBC)

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo