BELA KUĆA "ODOBRILA" 10 MILIJARDI DOLARA IRANU: Novac za hranu, lekove, struju

Novosti online

16. 11. 2023. u 00:25

ADMINISTRACIJA predsednika SAD Džozefa Bajdena obnovila je ublažavanje sankcija što znači da će Iran imati pristup iznosu od oko 10 milijardi dolara deponovanih na računima u Iraku a kojim je ova zemlja plaćala iransku struju.

БЕЛА КУЋА ОДОБРИЛА 10 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ИРАНУ: Новац за храну, лекове, струју

Foto: AP

Novi ukaz koji važi 120 dana potpisao je državni sekretar Entoni Blinken, a istovetan je odobrenju iz juna ove godine. Takođe, sredstva kojima će Iran ubuduće raspolagati navodno mogu da se koriste samo za humanitarnu trgovinu, preneo je "Asošiejted pres".

Produženje sankcionog izuzeća omogućiće Iranu da prebaci iračke uplate za električnu energiju na račune u Omanu, koje se zatim mogu konvertovati u druge valute ne bi li Islamska Republika kupila proizvode koji nisu obuhvaćeni sankcijama.

Ipak, u odnosu na jun postoji jedna velika razlika – počeo je sukob Izraela i Hamasa, organizacije koju podržava Iran.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler branio je produženje ublažavanje sankcija, tvrdeći da novac može samo da koristi iranskom narodu.

-Ništa od ovih sredstva se ne šalje Iranu. Novac se drži na računima trećih strana van Irana i može se koristiti samo u humanitarne i druge svrhe koje nisu sankcionisane a za dobrobit iranskog naroda, rekao je Miler.

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao i to da će Iran nastaviti s "destabilizujućim aktivnostima" bez obzira da li ima pristup ovim milijardama ili ne.

Po objavljivanju ove odluke Bajdenove administracije predsednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi izjavio je da će Teheran koristiti novac za šta god mu zatreba.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona