HEROJA UKRAJINE OPTUŽILI ZA IZDAJU: Vlasti u Kijevu mitropolitu Longinu na teret stavili širenje religiozne mržnje

Branko Vlahović Od stalnog dopisnika - Moskva

20. 11. 2023. u 09:54

UKRAJINSKE vlasti optužile su za nacionalnu izdaju mitropolita bančenskog Longina, čije je ime Mihail Vasiljevič Žara (58), a koji je zbog humanitarnog rada i brige za decu bez roditelja 2008. godine bio proglašen za heroja Ukrajine. Sudski proces je imao veliki odjek u Rumuniji jer je mitropolit Longin po nacionalnosti Rumun. U tom delu Ukrajine, Bukovini, gde je Longin vladika, živi mnogo Rumuna i sada se sve više govori o tome da se ta eparhija prebaci pod jurisdikciju tj. rukovodstvo Rumunske pravoslavne crkve.

ХЕРОЈА УКРАЈИНЕ ОПТУЖИЛИ ЗА ИЗДАЈУ: Власти у Кијеву митрополиту Лонгину на терет ставили ширење религиозне мржње

mitropolit Longin

Sadašnjim vlastima nije po volji što su glavni sponzori biznismeni iz Opozicione partije "Za život", koja je sve vreme bila protiv rata i traženja mirnih rešenja. U sukob sa vlastima mitropolit Longin je došao zato što nije hteo da se crkve u njegovoj eparhiji priključe raskolničkoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. U Bančenski manastir su upali saradnici Službene bezbednosti Ukrajine i naoružani vojnici. Posle pretresa mitropolit Longin je optužen za širenje religiozne mržnje između kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, kojoj on pripada, i raskolničke crkve koju on naziva - sektom. Da nevolja bude veća od posledica trovanja umro je vladikin advokat Valentin Suhar.

Javnost Ukrajine je za mitropolita Longina saznala 2002. godine kad je on organizovao centar za rehabilitaciju "Vera, Nada, Ljubav". On je od devedesetih godina počeo da usvaja decu sa problemima u razvoju. Zahvaljujući pomoći biznismena i političara Jurija Bojka u selu Molnica napravljena je zgrada u kojoj su smeštena deca bez roditelja. Taj dečji dom je opremljen kompjuterima, a o deci se brinu ne samo monasi, već i pedagozi i medicinski personal. Njih je ukupno više od sto. Kad deca postanu punoletna pomažu im da se upišu u visokoškolske ustanove ili da nađu posao. Deca koja su teško bolesna ostaju u domu i o njima brinu lekari i osoblje. Trenutno u tom domu se nalazi više od 300 mališana.

Mnogi se u Ukrajini pitaju kako su sadašnje ukrajinske vlasti heroja koji se brine za decu bez roditelja pretvorile u nacionalnog neprijatelja i izdajnika samo zato što ne priznaje raskolničku crkvu.

Kada je 2014. godine počeo rat u Donbasu, mitropolit Longin je pozvao obe strane da prestanu sa pucnjavom i dogovore se o miru.

- Pozivam vas na jedinstvo i da ne šaljete svoju decu u smrt. Naša pravoslavna vera ne dozvoljava nam da ubijamo jedni druge. Oni žele rat zbog svojih političkih interesa. Rat u Donbasu je delo proklete Evrope i Amerikanaca koji se svuda mešaju i seju neprijateljstvo i krvoproliće - poručio je mitropolit Longin.

Godinu dana kasnije, u januaru 2015. godine, mitropolit je ponovio svoje ocene stanovnicima Bukovine i na rumunskom jeziku. Rekao im je: "Ne delite se i ne šaljite svoju decu u rat. Moji rođeni, vi nemate pravo da ubijate jedni druge."

Poruke mitropolita Longina ukrajinski nacionalistički aktivisti kao i jedan broj novinara doživeli su kao sabotažu mobilizacije, pa su ga optužili da radi za Kremlj.

Kad je 2018. godine počela kampanja za dobijanje "tomosa" od carigradskog patrijarha Vartolomeja, mitropolit Longin je poslanike koji su u parlamentu glasali za to nazvao "bezbožnicima i slugama satane". Njega su tada nazvali "Putinovim agentom", ali nisu smeli da nasrnu na njega jer je spasavao stotinu dece.

Kad je počeo rat 2022, mitropolit Longin je primio 75 mališana iz Kramatorska koji su bili u životnoj opasnosti. Kroz njegov manastir je prolazilo hiljade izbeglica. Krajem maja u medicinskom centru "Klinika svetitelja Luke" koja se nalazi pri muškom manastiru u selu Bančeni Služba bezbednosti Ukrajine uhapsila je doktora bioloških nauka Farhota Abdulajeva, koji je kasnije osuđen na 15 godina zatvora jer je navodno sakupljao podatke o biolaboratorijama u Ukrajini.

Popularan među Rumunima u Bukovini

MEĐU Rumunima koji žive u Bukovini mitropolit Longin je jako popularan. Od 120 crkava gde se služba obavlja na rumunskom jeziku, 110 pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi koja je donedavno bila pod Moskovskim patrijarhatom. Zbog policijskih pretresa nekoliko rumunskih društveno-političkih organizacija obratilo se pravoslavnim Rumunima u Ukrajini da pređu pod jurisdikciju Rumunuske patrijaršije. U januaru je rumunski političar Želu Višan nazvao to što čini Zelenski protiv mitropolita Longina i tamošnjih vernika etničkom i religioznom čistkom. U Ukrajinu je dolazio i rumunski poslanik Dimitru Fokša koji se sreo sa sveštenicima koji su po nacionalnosti Rumuni. Sve su glasniji oni koji predlažu mitropolitu Longinu da se obrati rumunskom patrijarhu Danilu da ih primi pod jurisdikciju Rumunske pravoslavne crkve.

Vlastima u Kijevu nije bilo dovoljno što se Ukrajinska pravoslavna crkva 27 maja 2022. godine praktički odvojila od Moskovske patrijaršije. Mitropolit Longin je tada kritikovao ruskog patrijarha Kirila koji je blagoslovio učesnike Specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. Uostalom, mitropolit Longin je od 2014. bio protiv bilo kakvog ratovanja, pa je to nastavio i posle februara 2022.

U proleće 2023. u manastir su došli policajci i tražili su knjige o veronauci na ruskom i rumunskom jeziku. Njima je bilo dovoljno da nađu tekstove u kojima se kritikuje raskolnička crkva da mitropolita optuže da širi međureligioznu mržnju.

Orban: Ukrajina udaljena od EU svetlosnim godinama

MAĐARSKI premijer Viktor Orban rekao je da je Ukrajina "svetlosnim godinama udaljena od ulaska u Evropsku uniju". Govoreći na kongresu partije Fides, Orban je rekao da će se on i njegova vlada usprotiviti razgovorima unutar EU sredinom decembra o tome da li treba Kijev zvanično da otpočne pregovore o pristupu evropskom bloku. Orban je na partijskom kongresu u Budimpešti u subotu reizabran za predsednika Fidesa 11. put, od 2003. godine. Rekao je da će jedan od prioriteta njegove nove vlade biti da zaustavi put Ukrajine ka EU.

Vlasti su blokirale ne samo crkveni račun nego i račun dečjeg internata, pa više nisu mogli da dobijaju pomoć humanitarnih organizacija i da plaćaju dažbine. Očigledno je da vlasti ne interesuje sudbina dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima