AMBASADORI PROZVALI MAKRONA: Neviđen gest francuskih diplomatskih predstavika

Gest neviđen u savremenoj istoriji francuske diplomatije: desetak ambasadora, po nekim informacijama čak i više, na funkcijama po arapskim zemljama uputilo je zajedničku internu notu Ke d'Orseju u kojoj kritikuje "proizraelski" stav šefa države Emanuela Makrona.

АМБАСАДОРИ ПРОЗВАЛИ МАКРОНА: Невиђен гест француских дипломатских представика

Foto: Profimedia

Ovakve note, uobičajene po formi ali ne i po sadržaju, predviđene su da ostanu unutrašnja profesionalna tajna, ali je ova, ipak, isplivala u javnost. Prvi je o tome pisao "Figaro".

Ovaj dokument neki čak smatraju "disidentskim" i "demaršom ambasadora protiv predsednika", što stvara naročito nelagodu u odnosu između ministarstva i predsedničke palate. Drugi u njemu vide zabrinutost zbog mogućnosti da Francuska izgubi uticaj u zemljama s kojima ima tradicionalno dobre odnose, kao što su Egipat, Jordan ili Liban. Postoji čak i oni koji ističu da Makron, nameravajući da sve zadovolji, nikoga nije zadovoljio.

Ambasadori u pismu između ostalog navode da arapski svet ne shvata Francusku poziciju u korist Izraela na početku aktuelne krize i da ona predstavlja prekid sa tradicionalnom uravnoteženom politikom prema Izraelu i Palestincima, a govori se, čak, i o "gubitku kredibiliteta". Tačan sadržaj nije objavljen. Analitičari ističu da Ke d'Orsej tako nije izbegao debatu koja inače deli francusko društvo povodom najnovijeg konflikta između Izraela i Hamasa. Ke d'Orsej nije želeo da komentariše prepisku čija priroda treba da bude poverljiva.

Oni kritičniji prema šefu države ističu da su ambasadori zauzeli stav zbog nerazumevanja predesednikovih izjava i inicijativa za koje ističu da su "nepromišeljene i improvizovane", poput one da treba da se prošili misija međunarodne zajednice za borbu protiv Islamske države na borbu protiv Hamasa. Smatraju da takve izjave komplikuju posao ambasadorima na terenu. To se naročito odnosi na njegove poruke o "bezuslovnoj podršci" Izraelu tokom nedavne posete ovoj zemlji. U tome vide gubitak originalnog stava u ovom delu sveta i usaglašavanje sa politikom SAD. Ističu i da bi predsednik ovu inicijativu trebalo da sagleda kao savet karijernih diplomata.

Drugi, pak, navode da znak uravnoteženosti predstavlja poziv Makrona Izraelu da prekine bombardovanja koja ubijaju civile u Gazi. Makron je prozvao Benjamina Netanijahua zbog prevelikog broja civilnih žrtava i zatražio hitnu humanitarnu pauzu koja bi trebalo da dovede do prekida vatre. Preneo mu je i zabrinutost zbog porasta nasilja prema palestinskim civilima na Zapadnoj obali, tražeći od njega da sve uradi u cilju mira. Francusko predsedništvo je istaklo i da je na tu temu razgovarao i sa Mahmudom Abasom, osuđujući ovo nasilje.

Francuska je, takođe, najavila da će primiti pedesetoro palestinske dece na lečenje u francuskim bolnicama, a najavila je i slanje više od deset tona medicinskog materijala već ove sedmice. Ka Egiptu je takođe upućen nosač helikoptera "Diksmid", kao logistička pomoć bolnicama u Gazi, za evakuaciju najtežih bolesnika i ranjenika.  Istovremeno, Francuska je pozvala Kinu da poveća pomoć Palestincima. Emanuel Markon je takođe u telefonskom razgovoru zatražio od Ksija inpinga da iskoristi svoj uticaj na zemlje Bliskog Istoka da bi se sprečila eskalacija. Taj poziv usledio je pred odlazak šefice diplomatije Katrin Kolona u trodnevnu posetu Pekingu koja će započeti u četvrtak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)