VOJNA SILA STIŽE U FINSKI ZALIV: NATO šalje na vežbe u Baltičko more 30 ratnih brodova

Novosti online

22. 11. 2023. u 20:36

BRODOVI zemalja članica NATO-a krenuli su u područja održavanja predstojećih vojnih vežbi „Ledeni vetrovi“ (Freezing Winds) u Finskom zalivu i u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom moru, saopštila je Ratna mornarica Finske.

ВОЈНА СИЛА СТИЖЕ У ФИНСКИ ЗАЛИВ: НАТО шаље на вежбе у Балтичко море 30 ратних бродова

Foto: Profimedia

Brodovi su prethodno stigli u finske luke Turku i Helsinki.

U vojnim vežbama NATO, koje se prvi put održavaju pod rukovodstvom Finske kao članice Alijanse, učestvuje oko 30 vojnih brodova, minolovaca, čamaca i pomoćnih plovila, 16 aviona i helikoptera, kao i 4.000 vojnika.

U okviru manevara koji će trajati do 1. decembra predviđeno je uvežbavanje desanta na obalu. U njima će učestvovati marinci iz SAD, Velike Britanije i Finske.

U vežbama će biti angažovani brodovi iz Prve stalne vojne pomorske grupe i Prve stalne protivminske grupe NATO koje čine plovila iz Nemačke, Holandije, Poljske i Francuske.

Kako je rekao rukovodilac vežbe, kapetan finske Ratne mornarice Juha Peka Rautava, angažovanje velikog broja NATO minolovaca u manevrima predstavlja „demonstraciju zainteresovanosti Alijanse i njene spremnosti da zaštiti podvodnu infrastrukturu“ na Baltiku.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da vežbe Severnoatlantske alijanse u Baltičkom moru potvrđuju da NATO ima karakter agresivne vojne organizacije. Kako je istakla, NATO stalno traži neprijatelje kako bi opravdao svoje postojanje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave