BAKLJE U PARLAMENTU U TIRANI! : Rama se ne vidi od dima, Berišu i zeta terete za korupciju. Izbačeni se vraćaju kroz prozor

I. Stanojević

23. 11. 2023. u 16:44

VRI u albanskom parlamentu, gde je aktiviran čitav niz rekvizita uobičajen za proteste na ulicama. U Tirani, međutim, baklje sevaju iz poslaničkih klupa, barikade se grade od stolica, dok je ispred ispred govornice dim, toliko gust, da se premijer Edi Rama, dok govori, jedva vidi.

БАКЉЕ У ПАРЛАМЕНТУ У ТИРАНИ! : Рама се не види од дима, Беришу и зета терете за корупцију. Избачени се враћају кроз прозор

Foto: AP Photo/Hektor Pustina

Okidač za nezapamćenu eksplozivnu atmosferu bile su istrage o korupciji protiv bivšeg premijera Saljija Beriše, i njegovog zeta, kao i raspad njegove Demokratske partije, inače najveće albanske opozicione stranke. Neviđena bura odigrava se tokom rasprave o budžetu za 2024. godinu, ali slični incidenti, ponavljaju se već nedeljama. Poslanici bacaju dimne bombe, tuku se, a kad ih izbace iz skupštine, vraćaju se - kroz prozor!

Za haos su, ocenjuju mediji, odgovorni Berišini poslanici, dok on sam kaže da je "cilj parlamentarne blokade vratiti opoziciji ustavna prava, koja je u parlamentu prekršila većinska Socijalistička partija premijera Edija Rame". Krajem oktobra, Berišu i njegovog zeta albanska Specijalna istražna jedinica za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) optužila je, inače, za "pasivnu komunalnu korupciju", zbog navodnih nezakonitih dogovora tokom privatizacije terena za trening sportskog kluba u prestonici. Na nekadašnjim sportskim terenima, u međuvremenu, nikle su višespratnice.

Zet bivšeg premijera uhapšen je u oktobru, a Beriši je, zbog poslaničkog imuniteta, naloženo da se dvaput mesečno javlja vlastima. Beriša, kome je zabranjeno i da napusti zemlju, tvrdi da su nalozi SPAK protivustavni, pa se dva puta nije javio nadležnima. Umesto toga, pozvao je na proteste u parlamentu. Njegovi protivnici, unutar stranke, tvrde da koristi partiju za sopstvene interese, odnosno, štiti porodičnu imovinu od istraga SPAK.

Fatos Tarifa, profesor sociologije i međunarodnih odnosa na Univerzitetu "Njujork" u Tirani, smatra da je "jedino rešenje za Demokratsku partiju da se reši Beriše". Ljutfi Derviši, politikolog i bivši direktor albanskog ogranka organizacije "Transparensi internešenal", poručuje, međutim, da "parlament ne funkcioniše zbog bahatosti i namernog ignorisanja Ustava Socijalističke partije, koja ima većinu".

Neobavešteni oko migranata

POLITIKOLOG Derviši primećuje da u Tirani nema dogovaranja oko kontroverznih odluka, podsećajući da je "nedavno sa Rimom postignut sporazum da se u Albaniji uspostave dva azilantska centra za smeštaj hiljada migranata, a da su ostali političari bili potpuno neobavešteni o tom sporazumu". Ministar unutrašnjih poslova Taulant Balja kaže da Albanija, osim italijanskog, neće formirati druge prihvatne centre, a Rama poseban odnos s Rimom sažima u rečenici: "Italija zove, Albanija odgovara."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)