MOSKVA UPOZORAVA: Vađenje oružja iz Baltičkog mora ne može bez Rusije

Novosti online

24. 11. 2023. u 16:11

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije upozorilo je danas da bi jednostrane odluke NATO-a, koje se tiču izvlačenja sa dna Baltičkog mora hemijskog oružja još iz Drugog svetskog rata, mogle biti potencijalno veoma opasne i dovesti do tragičnih posledica za čitav Baltički region.

МОСКВА УПОЗОРАВА: Вађење оружја из Балтичког мора не може без Русије

Foto Tanjug/AP

Komentar je usledio nakon što je "Politiko" preneo da se Nemačka priprema za izvlačenje ove municije sa dna mora.

- Sa zabrinutošću konstatujemo nedavnu povećanu aktivnost niza zapadnih zemalja, EU i organizacija pod njihovom kontrolom u vezi sa izvlačenjem hemijskog oružja i municije iz Drugog svetskog rata koji su potopljeni u Baltičkom moru. Ubeđeni smo da razgovore o ovome treba voditi na odgovarajućim međunarodnim platformama, pre svega u Komisiji za zaštitu morske sredine Baltičkog mora (HELKOM), uz obavezno uvažavanje mišljenja Rusije i drugih zemalja saveznika iz antihitlerovske koalicije - ocenio je za "RIA Novosti" direktor drugog evropskog odeljenja MSP-a RF Sergej Beljajev.

Nakon završetka rata 1945. godine, nekoliko desetina hiljada tona hemijske municije potopljeno je u Baltičkom moru. Najveći arsenal bačen je u okolinu švedskog ostrva Gotland i danskog Bornholm. Prema podacima ruskih naučnika, na dnu može biti nekoliko hiljada tona iperita (hemijskog oružja).

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)