"ODGOVORIĆEMO AMERICI" Pjongjang: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

Novosti onlajn

02. 12. 2023. u 09:15

SEVERNA Koreja je saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata i da će upotrebiti svoje snage ako proceni da su njena strateška sredstva ugrožena.

ОДГОВОРИЋЕМО АМЕРИЦИ Пјонгјанг: Свако мешање у наше операције са извиђачким сателитима је објава рата

Foto Tanjug/AP

Pjongjang će odgovoriti na svako mešanje SAD onesposobljavanjem američkih špijunskih satelita, saopštio je portparol severnokorejskog ministarstva odbrane, prenosi KCNA.

"Ako SAD budu gledale na izviđački satelit DNRK kao na vojnu pretnju koje se moraju rešiti, bezbrojne špijunske satelite SAD koji svakodnevno lete iznad regiona Korejskog poluostrva sa zaduženjem da prate naše glavne strateške punktove, treba smatrati primarnim ciljevima koje će uništiti oružane snage DNRK", navelo je severnokorejsko ministarstvo.

Pjongjang je istakao da je izviđački satelit „Maliđong-1“ deo teritorije Severne Koreje na kojoj ona ima suverenitet.

Takođe je navedeno da se izviđački sateliti po međunarodnom pravu ne smatraju svemirskim oružjem, zbog svojih tehničkih karakteristika koje su usmerene na osmatranje.

Severna Koreja tvrdi da je uspešno lansirala svoj prvi vojni izviđački satelit 21. novembra, sa kojeg je dobila fotografije vojnih objekata u kopnenom delu SAD, Japanu i američkoj teritoriji Guam.

Portparol američke svemirske komande je, na pitanje da li Vašington ima sposobnost da prekine izviđačke operacije severnokorejskog satelita, rekao da bi SAD mogle da eliminišu svemirske sposobnosti protivnika na različite načine, prenosi Rojters pozivajući se na američke medije.

SAD su zbog lansiranja izviđačkog satelita u četvrtak uvele nove sankcije Pjongjangu u koordinaciji sa Australijom, Japanom i Južnom Korejom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VELIKO INTERESOVANjE STRANIH MEDIJA: Predsednik Vučić u Dubaiju govorio za brojne svetske medije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)