NOŽEM NA NEMCA, ČEKIĆEM NA FRANCUZA I BRITANCA: Još jedan teroristički napad u francuskoj prestonici

FRANCUSKA je ponovo bila meta islamskog terorističkog napada. U subotu uveče, oko 21 sat, ubica Arman R. M. usmrtio je nožem u Parizu jednu osobu, a dve ranio.

НОЖЕМ НА НЕМЦА, ЧЕКИЋЕМ НА ФРАНЦУЗА И БРИТАНЦА: Још један терористички напад у француској престоници

Foto: Goran Čvorović

Smrtno stradali je nemački turista, rođen 1999. godine. Zadobio je povrede dužim sečivom. Od dvoje ranjenih, jedna osoba stara šezdesetak godina ima francusko državljanstvo, dok je druga britanski turista star 57 godina, koga je napadTač udario čekićem u glavu. Dvoje povređenih juče su se bolje osećali, saznalo se iz izvora bliskih istrazi.

Do napada je došlo u blizini Sene, nedaleko od Ajfelove kule. Napadač, star 26 godina, napao je na mostu Bir Hakejm nemačkog turistu, za koga se ističe da je rođen na Filipinima. Terorista nije uspeo da nanese povrede i supruzi stradalog, koja se spasla. U pomoć joj je pritekao taksista, posle čega je napadač pobegao. Žena je fizički dobro, ali psihički izuzetno potresena. Reč je o medicinskim tehničarima iz Nemačke. 

"PLAN B" ZA OLIMPIJADU

Francuzi su zabrinuti za bezbednost, u susret predstojećim Olimpijskim igrama koje će sledećeg leta biti održane u Parizu. Potpredsednik pariskog regiona Frederik Pešenar, koji je za vreme predsednika Nikole Sarkozija bio generalni direktor nacionalne policije, smatra da bi trebalo promisliti o novom scenariju za otvaranje Igara.

- Mislim da bi trebalo da razmislimo o eventualnom "planu B", ako se teroristički napadi budu nastavili u našoj zemlji. Na ministru unutrašnjih poslova i Vladi je da donesu odluke – saopštio je Pešenar.

Terorista je napao još najmanje dvoje turista, čekićem, pre nego što je uhapšen u Parku Pasi. Intervenisala je policija i uhapsila napadača koji je imao nameru da strada od policijskog metka, što je kraj koji neki teroristi sebi namenjuju, poznat u žargonu i kao "policijsko samoubistvo". Policiji je poručivao da uz sebe ima eksploziv.

Ali, policijska patrola je uspela da ga neutrališe električnim pištoljem "tejzerom", posle čega ga je odvela u pritvor gde, prema francuskim zakonima, u slučaju terorizma, možda da ostane 96 sati, pre nego što bude izveden pred istražnog sudiju. Prilikom hapšenja, atentator je uzvikivao "Alahu akbar". Pronađen je i video kojim je preuzeta odgovornost za ovaj napad.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen odao je priznanje hrabrosti i profesionalizmu policajaca, a zajedno sa pariskim prefektom Loranom Nunjezom odmah je otišao na lice mesta. Održao je i hitan sastanak sa predsednikom Makronom koji se u tom trenutku nalazio u avionu na povratku iz Dohe. Makron je zatražio od premijerke Elizabet Born da za juče popodne zakaže bezbednosni sastanak na vrhu. Makron i Bornova su izrazili saučešće porodici stradalog nemačkog turiste i poželeli brz oporavak ranjenima. 

ODLUČNO PROTIV MRŽNjE

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da je šokiran terorističkim napadom u Parizu u kome je stradao nemački državljanin. Izjavio je saučešće najbližima stradalog i poručio da je u mislima sa povređenima.

- Razlog zbog koga se odlučno suprotstavljamo mržnji i teroru postaje još vidljiviji – napisao je Šolc na "Iksu".

Prema prvim nalazima istrage koji su dospeli u javnost, atentator je izjavio, objašnjavajući razloge za napad, da mu je bilo "dosta stradanja Avganistanaca i Palestinaca". Amand R. M. je rođen 1997. godine u Francuskoj, u mestu Neji na Seni, u najbližem pariskom zapadnom predgrađu, koje je poznato kao elitni kraj, nedaleko od mesta napada. Oba roditelja su mu Iranci. Od ranije je bio poznat policiji. Uhapšen je 2016. godine, jer se spremao na nasilje u najvećem evropskom poslovnom kvartu Defans, takođe u pariskom zapadnom predgrađu. Sprečila ga je i napad osujetila obaveštajna služba. Tom prilikom je zbog udruživanja radi terorističke delatnosti osuđen na četiri godine zatvora, plus godinu uslovno, a pušten je po isteku, 2020.

Zanimljivo je da je, uz to što je bio zaveden u kartoteku kao radikalni islamista, istovremeno bio nadgledan i kao bolesnik sa jakim psihološkim poremećajima. Francuski mediji došli su do podatka da je na leto prošle godine prestao da uzima terapiju. Lekari su posle toga više puta ukazivali na njegovo zabrinjavajuće ponašanje. Ali, nijedna dodatna mera nije preduzeta.  Slučaj je preuzeo pariski antiteroristički sud. Sumnja se da je aktuelni kontekst na Bliskom istoku mogao da bude okidač kada je donosio odluku da izvrši napad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO, MOLIM?! Da li je moguće da je Vilander ovo rekao o Novaku Đokoviću?