ŽESTOK ŠAMAR VAŠINGTONU OD ČLANICE EU: Američki ambasador se ponaša kao da smo 51. država SAD

Novosti online

05. 12. 2023. u 16:15

AMERIČKI ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ponaša se kao da je Mađarska jedna od američkih država, izjavio je državni sekretar za bilateralne odnose u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer, čije reči prenosi portal About Hungary.

ЖЕСТОК ШАМАР ВАШИНГТОНУ ОД ЧЛАНИЦЕ ЕУ: Амерички амбасадор се понаша као да смо 51. држава САД

Foto: EPA

- Dejvid Presman se ponaša kao da je Mađarska 51. država Sjedinjenih Država, a da je on (njen) guverner“, ovako je prokomentarisao zvaničnik izjavu američkog ambasadora na ceremoniji otvaranja 12. Festivala jevrejskog filma u Budimpešti. Presman je tada kritički ocenio plakate koji nagoveštavaju povezanost porodice Soroš, velikih američkih biznismena jevrejsko-mađarskog porekla, sa rukovodstvom Evropske komisije.

„Mađarska kaže "ne" migraciji, što je odluka koju svi moraju poštovati. Problem je u tome što američki ambasador to ne radi - nastavio je Menčer.

Predstavnik mađarskog ministarstva spoljnih poslova je takođe istakao da je Mađarska „jedno od najboljih mesta na svetu” u pogledu osiguranja bezbednosti jevrejskog naroda, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama ovaj problem trenutno „posebno akutan”.

Kako portal objašnjava, Jevreji čine samo 2 odsto američke populacije, ali je 55 odsto zločina iz mržnje počinjeno protiv njih. Prema Menceru, 88 odsto jevrejskog stanovnika Sjedinjenih Država smatra da je antisemitizam ozbiljan problem u zemlji.

BONUS VIDEO: Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku