AMERIČKI BRODOVI NA UDARU: Rijad ima zahtev za Vašington

Tanjug

06. 12. 2023. u 15:18

SAUDIJSKA Arabija je zatražila od SAD da pokažu uzdržanost u odgovoru na napade jemenskog proiranskog pokreta Huti na brodove u Crvenom moru, rekla su danas dva izvora upoznata sa stavovima te zemlje, koja nastoji da obuzda prelivanje rata između Hamasa i Izraela u region.

АМЕРИЧКИ БРОДОВИ НА УДАРУ: Ријад има захтев за Вашингтон

Foto: Jutjub/Stars and Stripes

Huti pokret ušao je u sukob koji se proširio po Bliskom istoku od izbijanja rata između Hamasa i Izraela 7. oktobra, napadaju brodove na važnim plovnim putevima i ispaljuju bespilotne letelice i projektile i na sam Izrael, podseća Rojters.

Grupa koja vlada većim delom Jemena ističe da su njeni napadi podrška Palestincima i upozorila je da će nastaviti sa napadima dok Izrael ne zaustavi ofanzivu na Pojas Gaze. Rijad, najveći svetski izvoznik nafte, posmatra sa zebnjom lansiranje projektila preko svoje teritorije.

S obzirom na to da Huti pojačava napade na brodove tokom proteklih nedelja, dva izvora upoznata sa stavom Saudijske Arabije, navode da poruka Vašingtonu da bude uzdržan znači da žele da se izbegne dalja eskalacija.

Rijad je do sada bio zadovoljan načinom na koji su se SAD nosile sa situacijom, dodaju izvori.

- Oni su 'pritisli' Amerikance oko ovog (pitanja) i razloga zbog kojih sukob u Gazi treba da prestane - rekao je jedan od izvora. Za sada ovo pitanje nisu komentarisali ni Bela kuća ni vlada Saudijske Arabije.

BONUS VIDEO:Kako izgleda sastanak opozicije u američkoj ambasadi?


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!